Det finns mange muligheter og utfordringer i samarbeid med arbeidslivet. Her vil ulike tilnærminger for å oppnå kvalitet og gjensidighet både i Norge og Panorama-landene presenteres. Du vil møte Ellen Blom fra HVL som i prosjektet "Samskaping for eit berekraftig Sogn" utvikler en modell for samarbeid med arbeidslivet som også inkluderer offentlig sektor. Prosjektet har blant annet blitt løftet frem som en god modell i søknaden om European University Alliance on Sustainable Mobility. Du vil også få møte et realfags/teknologi prosjekt fra NTNU som samarbeider med arbeidsliv i ett av Panoramalandene. Ordstyrer vil være Else Kathrine Nesmoen fra HK-dir.
Agenda 2030 er en av de overordnede prioriteringene i Panoramastrategien, og det understrekes at samarbeidet med Panorama-landene skal bidra med forskningsbasert kunnskap, utdanning og innovasjon til fremme av bærekraftige løsninger. I denne sesjonen vil vi høre fra to UTFORSK-prosjekter som skal presentere sitt perspektiv på bærekraft i utdanningen. Erlend Eidsvik ved HVL samarbeider med Sør-Afrika innen lærerutdanning og skal presentere en synopsis av forskningsresultater fra prosjektet. Norbert Skokauskas ved NTNU samarbeider med amerikanske og japanske institusjoner innen global mental helse med fokus på å redusere sosial ulikhet, rasisme og stigma i psykisk helse.
Stortingsmeldingen "En verden av muligheter - Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning" har som overordnet mål å bidra til en kulturell endring der internasjonal studentmobilitet blir en naturlig og integrert del av alle studieprogram. Den setter også et mål om at halvparten av de som fullfører en grad i norsk høyere utdanning skal ha hatt en studie- eller praksisopphold i utlandet i løpet av studiet. Studentmobilitet blir løftet frem som vesentlig for å styrke kvaliteten i høyere utdanning. I denne sesjonen vil Arne Haugen (seniorrådgiver i Avdeling for undersøkelser og analyser, HK-dir) presentere hovelinjnene i Stortingsmeldingen. Astrid Foldal (seksjonleder for Seksjon for Internasjonale relasjoner ved Norges Handelshøskole) og Ingrid Tøsdal (ansvarlig for oppfølging og utvikling av avtaler om internasjonalt samarbeid og studentutveksling ved Juridisk fakultet, Universitetet i Bergen) vil presentere praktiske eksempler på hvordan man jobber strategisk for å legge til rette for god studentmobilitet for sine studentgrupper.
Forskningssamarbeid har vært mer utbredt enn utdanningssamarbeid med flere av Panorama-landene, og et viktig rasjonale for Panoramastrategien har vært at utdanningssamarbeid og studentinvolvering kobles på eksisterende forskningssamarbeid, «studentene følger forskerne». Hvordan kan etablerte forskingssamarbeid og - nettverk brukes til å utvikle utdanningssamarbeid? Hva skal til for å samarbeide om utdanning, og hva er viktige faktorer for å lykkes? I denne sesjonen har vi med oss Jennifer Branlat (Institutt for tverrfaglige kulturstudier, NTNU), Kjersti Røsvik (Institutt for helse-, sosial- og velferdsfag, USN) og Ellen Schrumpf (Institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap, USN) som vil dele av sine erfaringer fra utdanningssamarbeid med Japan og India. Anette Staaland (Avdeling for forskning, innovasjon og internasjonalisering, USN) vil bidra med et administrativt perspektiv.
In this session you'll meet students who have collaborated with industry and start-up companies, as part of their study exchange. You'll also meet companies that have hosted international students. What do the students learn and what do the companies gain from such collaborations?
You'll meet Gisle Nondal (Head of business development in Bergen municipality and previously R&D manager in GCE Ocean Tecnology), Vibeke Thorsen (Really! AS), Kelvin Ivankovic (South African PhD student at HVL, previously intern at Eduplaytion AS), Gard Eriksenn (Norwegian student at CoCreateHub in South Africa) and Simphiwe Mabuza (South African internship student at Bergen Carbon Solutions, on video). Professor Inger Beate Pettersen (Mohn Centre for Innovation and Regional Development, HVL) will guide us through the programme.