Program

Tirsdag 14. juni 2022 kl.11.00 – 16.00

11.00 – 12.00

Felles lunsj på HVL

Hovedbygget, K1 

12.00 – 14.30

PLENUM

Plenum sesjonene gjennomføres på rom K2, M003

12.00 – 12.10

Velkommen

12.10 – 12.50

Hvem skal ut? - Hvorfor og hvordan? 

Hvorfor er det viktig at norske studenter reiser på utveksling til Panorama-landene? Og hvordan kan vi få mangfold på norske campus med studentmobilitet fra Panorama-landene? I panelet som skal diskutere problemstillinger knyttet til studentmoblitet til og fra Panorama-landene har vi med oss Sine Schei (leder for ANSA), Morten Brekke (Viserektor for utdanning, Universitetet i Agder), Tone Flod Strøm (Kunnskapsdepartementet), Marianne Austevoll Tiege (Lånekassen) og Pia Østvold (UDI). Eivind Fauskanger (Professor, USN) vil moderere diskusjonen.

12.50 – 13.20

Ansvarlig internasjonalt samarbeid i en urolig verden

Norsk kunnskapssektor er åpen mot verden. Ansatte og studenter har mangfoldige internasjonale kontakter og samarbeidsflater, både hjemme og ute. Dette er viktig for kvaliteten i høyere utdanning og forskning. Samtidig er det en økende bevissthet om risikofaktorer knyttet til internasjonalt, akademisk samarbeid. I dette innlegget vil Hans Jørgen Gåsemyr (PhD), seniorforsker ved NUPI og postdoktor ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen presentere det store bildet. Hvilke utfordringer står vi overfor? Hvilke erfaringer har ansatte og studenter ved norske institusjoner? Hvordan kan akademisk samarbeid opprettholdes, også med land som har autoritære regimer?

13.20 – 14.00

Krigen i Europa - konsekvenser for norsk kunnskapssamarbeid med Russland

Hvilke konsekvenser har Russlands angrep på Ukraina for kunnskapssamarbeidet med Russland? Kan vi fortsette forsknings- og utdanningssamarbeidet med aktører i Russland, og i så fall på hvilken måte? På hvilke områder er det viktig at vi prøver å opprettholde samarbeid, og hva bør vi absolutt ikke samarbeide om? Skal Russland fremdeles være et satsingsland under Panoramastrategien, og skal Norge bruke penger på russiske aktører? Toril Ivarsøy, spesialutsending for forskning og høyere utdanning ved Den norske ambassaden i Moskva innleder med en statusoppdatering om det norsk-russiske kunnskapssamarbeidet. I den påfølgende panelsamtalen deltar også Lars Kullerud (president i University of the Arctic), Tormod Brenn og Petia Mankova (henholdsvis professor i folkehelse og førsteamanuensis i historie ved UiT - Norges arktiske universitet), samt Joakim Bakke (avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet). Martin Paulsen (instituttleder ved Institutt for fremmedspråk ved UiB) vil moderere diskusjonen.

14.00 – 14.30

The futures of higher education to 2050

Med prosjektet "Futures of Higher Education" søker UNESCO å stimulere til kreativ tenkning og ideer om fremtiden til høyere utdanning frem mot 2050. Prosjektet tar et globalt perspektiv, og nærer diskusjoner rundt rollen til høyere utdanning som en del av UNESCOs "Futures of Education initiative".Emma Sabzalieva er Head of Higher Education Research and Policy Analyst ved UNESCO International Institute for Higher Education og leder prosjektet.

14.30 – 15.00

Kaffepause

Rom K2, M001

15.00 – 16.00

PARALLELLER

Spor 1.1 Strukturer for praksismobilitet

Rom: K2, M308

Hvordan bygge de gode strukturene for internasjonal praksismobilitet? Vi møter flere norske universiteter og høgskoler som har testet ut ulike strukturer for praksis. Hva har erfaringen med dette vært og hva fungerte best for dem? Finnes det noen fellesnevnere for å få til varige ordninger?
Vi møter Trond Heitmann fra Høgskolen i Østfold, som sender praksisstudenter innen sosialt arbeid og barnevern til Brasil, Antonio Luiz Ramos fra Universitetet i Sørøst-Norge som sender ingeniørstudenter til Brasil og Ann Mari Haram fra Norges Handelshøgskole som sender økonomistudenter til Japan og Brasil. Eivind Fauskanger fra Handelshøgskolen ved Universitetet i Sørøst-Norge vil lede oss gjennom sesjonen

Spor 1.2 Tillit og transparens i partnerskap med kinesiske institusjoner

Rom: K2, M309

I retningslinjer for ansvarlig internasjonalt samarbeid, utviklet i andre europeiske land og i regi av EU, vektlegges behovet for å ha god kjennskap til de internasjonale partnerinstitusjonene. Det handler om å kjenne samfunnskonteksten de inngår i, det handler om gode og transparente avtaler, som sikrer partnernes interesser og verdier, og det handler om å bygge tillit og åpen kommunikasjon, også om vanskelige tema. Kinesiske institusjoner opererer i annen politisk kontekst enn de norske, og språk- og kulturforskjeller kan gjøre det vanskelig å forstå systemer og prosesser. Hvordan kan norske miljøer bygge god kjennskap til sine kinesiske partnerinstitusjoner? Hvilke problemstillinger er det viktig å ha oppmerksomhet rundt? I panelet som skal diskutere disse problemstillingene har vi Dosent Åsta Birkeland (HVL), Førsteamanuensis Søren Henrik Wenstøp (HIOF), Professor Bjørnar Borvik (UiB) og Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr (NUPI).

Spor 1.3 Prosjektsamarbeid med partnere i Russland

Rom: K2, M408

Norge har finansiert norsk-russisk utdanningssamarbeid i flere tiår, og for noen norske fagmiljøer har samarbeidet med russiske kollegaer vært omfattende. Vi står nå overfor et veiskille i tilnærmingen til Russland. I denne situasjonen kan det være verdt å stoppe opp ved resultatene av det norsk-russiske utdanningssamarbeidet. Hvordan har samarbeidet vært til nytte for utdanningen og forskningen i norske fagmiljøer? Hvordan veies de faglige resultatene opp mot utfordringene med å samarbeide med forskere og studenter i et stadig mer autoritært regime? I denne sesjonen samles prosjekter som har eller nylig har hatt samarbeid med russiske partnere for formidling av resultater og erfaringsutveksling.

Spor 1.4  Hvordan kan administrasjon og fag samarbeide for å sikre bærekraftige internasjonale samarbeid?

Rom: K2, M409

Målet med sesjonen er å sette i gang en diskusjon om hvordan etablere og utvikle bærekraftige internasjonale samarbeid med Panorama-landene, som også er godt forankret ved institusjonene. I panelet har vi med oss to representanter fra det administrative støtteapparatet, Hege Widnes (UiT) og Are Straume (UiB) i tillegg til viserektor for utdanning Morten Brekke (UiA). I dialog med paneldeltakerne tar vi opp spørsmål som: Hvilke faktorer i søknadsprosess og gjennomføring av samarbeidsprosjekt er viktige for oppnå bærekraftige partnerskap? Hvordan kan administrasjon og fag samarbeide for å sikre gode prosjekter? Hvordan kan institusjonsledelsen og administrasjonen best motivere til gode søknader og hvilke støttesystemer har prosjektene behov for? Foreløpige funn fra analyser av INTPART- og UTFORSK-programmene vil presenteres.

Spor 1.5 Regelverk for ut- og innreisende studenter - for studier og praksis 

Rom: K2, M508

Regelverket for inn- og utreisende studenter kan være komplisert. I denne sesjonen er vi så heldige å få besøk av Marianne Austevoll Tiege fra Lånekassen og Pia Østvold fra UDI, som skal presentere rammer for studier og praksis i utlandet og krav til studenter som kommer til Norge på praksis eller studier. Har du spørsmål om visum, Lånekassens stipendordninger eller konkrete problemstillinger knyttet til studentmobilitet til og fra Panorama-landene anbefaler vi at du tar turen hit.

19.30

Mottakelse 

Adresse: KODE 1, Festsalen (4 etasje). Nordahl Bruns gate 9, 5014 Bergen.   

 

Onsdag. 15. juni 2022 kl.09.00–13.00

09.00 – 10.00

PARALLELLER

Spor 3.1 Samarbeid med uteapparatet i Panorama-landene 

Rom: K2, M308

Hvordan få til økt kunnskapssamarbeid som inkluderer utdanning, forskning og innovasjon - på tvers av akademia, privat og offentlig sektor? Innovasjon Norge, HK-dir og Forskningsrådet har felles vitenskaps- og teknologiråd i flere av Panorama-landene, og i denne sesjonen vil vi møte representanter fra uteapparatet. Vi vil også høre noen erfaringer fra institusjoner og fagmiljø som har hatt nytte av dette samarbeidet. I sesjonen deltar Ole Henæs (Regiondirektør for Asia og Midtøsten, Innovasjon Norge), Marianne Støren Berg (kunnskaps- og teknologiutsending i Japan), Ann-Mari Haram (Seksjon for internasjonale relasjoner, NHH) og Equinor (TBC). Patrick Raurink (prorektor for forskning, NTNU) vil lede samtalen og representerer perspektiver og erfaringer fra NTNU.

Spor 3.2 Hvordan integrere bærekraft i utdanning? 

Rom: K2, M309

I denne workshopen skal vi jobbe med relasjonen mellom bærekraft, fag og tverrfaglighet. Tverrfaglighet antas ofte å være løsningen på bærekraft. Men hvordan vi skal få dette til i utdanningen er like ofte ukjent. For at vi skal få bedre grep på relasjonen mellom tverrfaglighet og bærekraft er det behov for å reflektere over antakelsene som bringes inn i arbeidet med bærekraft. I workshopen blir vi invitert til en tverrfaglig samtale hvor disse antakelsene blir UTFORSKet og undersøkt. Jan reinert Karlsen er faglig koordinator for Dannelsesemnene ved Universitetet i Bergen og leder for Forskergruppen Vitenskapsteori. 

Spor 3.3 Mobilitet i profesjonsutdanningene 

Rom: K2, M408

Hvordan få til nok studentmobilitet i rammeplanstyrte utdanninger? Hvordan kan studieplanene tilpasses slik at det er rom for at studentene kan dra på utveksling? Erfaringer fra ulike profesjonsutdanninger presenteres og diskuteres. I denne sesjonen møter vi Lene Strøm fra Høgskulen på Vestlandet (HVL), som sender sykepleiestudenter på praksisopphold i Brasil, et land der lite av undervisningen foregår på engelsk. Du møter også Åsmund Aamaas fra Universitetet i Sørøst-Norge, som samarbeider med India innen lærerutdanning. Gjertrud Stordahl fra Dronning Mauds Minne samarbeider med Sør-Afrika om mobilitet i Barnehagelærerutdanningen og bidrar med en videohilsen om erfaringene derfrra. Andrea Synnøve Søndergaard Eikset fra HVL vil lede oss gjennom sesjonen.

Spor 3.4  Hvorfor ikke Sør-Korea?

Rom: K2, M409

Sør-Korea er det nyeste medlemmet i Panoramafamilien og det er høye forventninger til samarbeid med landet. Formålet med denne sesjonen er å identifisere barrierer og muligheter for samarbeid med Sør-Korea. I denne sesjonen vil vi høre erfaringer fra Daniel Gundersen, som er seniorkonsulent ved institutt for global helse og samfunnsmedisin på UiB. Han er godt kjent med Sør-Korea både som tidligere student og som administrativ støtte på UiB. Muk Chen Ong er professor i marinteknologi ved UiS og har hatt en rekke prosjekt- og utdanningssamarbeid med Sør-Korea. Vi vil også møte Øyvind Paasche som er seniorrådgiver ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Han har flere års erfaring med samarbeid med Sør-Korea gjennom ulike forskningsprosjekter. Sesjonen er for deg som er interessert i et samarbeid med Sør-Korea, har et faglig samarbeid med landet eller er ansvarlig for et studieprogram der utveksling til Sør-Korea kan være aktuelt.

Spor 3.5 Virtuell utveksling og COIL som virkemiddel for internasjonalisering 

Rom: K2, M508

Er du nysgjerrig på hvordan du kan bruke COIL i internasjonaliseringsarbeidet? Vil du lære mer om og dele erfaringer om virtuell utveksling og COIL? Internasjonalt har virtuell utveksling og spesielt Collaborative online international learning (COIL) blitt anerkjent som former for digitalt samarbeid hvor man sikrer samhandling mellom studenter og ansatte på tvers av institusjoner, land og kulturer, og at man med slikt samarbeid kan oppnå noen av de samme effektene som gjennom tradisjonelt internasjonaliseringsarbeid. I denne sesjonen inviterer vi til erfaringsutveksling og diskusjoner om hvordan man kan utvide verktøykassa for internasjonalisering til også å inkludere virtuelle samarbeidsformer med Tone Merete Brekke og Torunn Stornes Kittelsen fra Høgskulen på Veslandet og Unni Jenssen og Hilde Sundfær fra Lovisenberg Diakonale Høgskole .

10.15 – 11.00

PARALLELLER

Spor 4.1 Hva er gode modeller for samarbeid med arbeidslivet?

Rom: K2, M308

Det finns mange muligheter og utfordringer i samarbeid med arbeidslivet. Her vil ulike tilnærminger for å oppnå kvalitet og gjensidighet både i Norge og Panorama-landene presenteres. Du vil møte Ellen Blom fra HVL som i prosjektet "Samskaping for eit berekraftig Sogn" utvikler en modell for samarbeid med arbeidslivet som også inkluderer offentlig sektor. Prosjektet har blant annet blitt løftet frem som en god modell i søknaden om European University Alliance on Sustainable Mobility. Du vil også få møte et realfags/teknologi prosjekt fra NTNU som samarbeider med arbeidsliv i ett av Panoramalandene. Ordstyrer vil være Else Kathrine Nesmoen fra HK-dir.

Spor 4.2 Bærekraft i utdanningssamarbeid med Panorama-landene 

Rom: K2, M309

Agenda 2030 er en av de overordnede prioriteringene i Panoramastrategien, og det understrekes at samarbeidet med Panorama-landene skal bidra med forskningsbasert kunnskap, utdanning og innovasjon til fremme av bærekraftige løsninger. I denne sesjonen vil vi høre fra to UTFORSK-prosjekter som skal presentere sitt perspektiv på bærekraft i utdanningen. Erlend Eidsvik ved HVL samarbeider med Sør-Afrika innen lærerutdanning og skal presentere en synopsis av forskningsresultater fra prosjektet. Norbert Skokauskas ved NTNU samarbeider med amerikanske og japanske institusjoner innen global mental helse med fokus på å redusere sosial ulikhet, rasisme og stigma i psykisk helse.

Spor 4.3 Hvordan lykkes med både kvanitet og kvalitet i studentmobiliteten? 

Rom: K2, M408

Stortingsmeldingen "En verden av muligheter - Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning" har som overordnet mål å bidra til en kulturell endring der internasjonal studentmobilitet blir en naturlig og integrert del av alle studieprogram. Den setter også et mål om at halvparten av de som fullfører en grad i norsk høyere utdanning skal ha hatt en studie- eller praksisopphold i utlandet i løpet av studiet. Studentmobilitet blir løftet frem som vesentlig for å styrke kvaliteten i høyere utdanning. I denne sesjonen vil Arne Haugen (seniorrådgiver i Avdeling for undersøkelser og analyser, HK-dir) presentere hovelinjnene i Stortingsmeldingen. Astrid Foldal (seksjonleder for Seksjon for Internasjonale relasjoner ved Norges Handelshøskole) og Ingrid Tøsdal (ansvarlig for oppfølging og utvikling av avtaler om internasjonalt samarbeid og studentutveksling ved Juridisk fakultet, Universitetet i Bergen) vil presentere praktiske eksempler på hvordan man jobber strategisk for å legge til rette for god studentmobilitet for sine studentgrupper.

Spor 4.4  Fra forskningssamarbeid til utdanningssamarbeid

Rom: K2, M409

Forskningssamarbeid har vært mer utbredt enn utdanningssamarbeid med flere av Panorama-landene, og et viktig rasjonale for Panoramastrategien har vært at utdanningssamarbeid og studentinvolvering kobles på eksisterende forskningssamarbeid, «studentene følger forskerne». Hvordan kan etablerte forskingssamarbeid og - nettverk brukes til å utvikle utdanningssamarbeid? Hva skal til for å samarbeide om utdanning, og hva er viktige faktorer for å lykkes? I denne sesjonen har vi med oss Jennifer Branlat (Institutt for tverrfaglige kulturstudier, NTNU), Kjersti Røsvik (Institutt for helse-, sosial- og velferdsfag, USN) og Ellen Schrumpf (Institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap, USN) som vil dele av sine erfaringer fra utdanningssamarbeid med Japan og India. Anette Staaland (Avdeling for forskning, innovasjon og internasjonalisering, USN) vil bidra med et administrativt perspektiv.

Spor 4.5 What do students learn from collaboration with businesses and vice versa?

Rom: K2, M508

In this session you'll meet students who have collaborated with industry and start-up companies, as part of their study exchange. You'll also meet companies that have hosted international students. What do the students learn and what do the companies gain from such collaborations?
You'll meet Gisle Nondal (Head of business development in Bergen municipality and previously R&D manager in GCE Ocean Tecnology), Vibeke Thorsen (Really! AS), Kelvin Ivankovic (South African PhD student at HVL, previously intern at Eduplaytion AS), Gard Eriksenn (Norwegian student at CoCreateHub in South Africa) and Simphiwe Mabuza (South African internship student at Bergen Carbon Solutions, on video). Professor Inger Beate Pettersen (Mohn Centre for Innovation and Regional Development, HVL) will guide us through the programme.

11.15 – 12.00

PLENUM

Hvordan kan akademisk samarbeid være næringsfremmende? 

Rom: K2, M003

Panorama-landene representerer viktige markeder for norsk industri. Hvordan kan utdannings- og forskningssamarbeid åpne dører for samarbeid med arbeids- og næringsliv i disse landene og hvordan kan næringslivet åpne dører for utdannings- og forskningssamarbeid?
I sesjonen møter vi Gisle Nondal (Næringssjef i Bergen Kommune og tidligere R&D leder i GCE Ocean Technology), Ole Henæs (Regiondirektør for Asia og Midtøsten, Innovasjon Norge), Anne Kjersti Falvik (Områdedirektør - Næringsutvikling og nyskaping i Norges Forskningsråd) og Geir-Erik Valø Nilsen (tidligere leder av Kongsberg Maritimes kontor i Rio de Janeiro)

12.00 – 12.10

Musikalsk avrunding

https://link.mazemap.com/P4hA8oINRom: K2, M003

Den sørkoreanske fiolinisten Soohyun April Jang (masterstudent ved Griegakademiet, UIB) spiller et musikalsk stykke til avslutning

12.10 – 13.00

Felles lunsj på HVL

Hovedbygget, K1