Klimavennlig arealforvaltning – arealforvaltning som klimatiltak i kommunen

Denne sesjonen skal handle om klimavennlig arealforvaltning og hvilke muligheter som finnes for kommunen innenfor det juridiske handlingsrommet. Miljødirektoratet starter sesjonen med å fortelle om arealforvaltningens betydning for klimautfordringen. Gro Sandskjær Hanssen fra OlsoMet og firmaet Holth&Winge gir et innblikk i plan- og bygningsloven som klimaverktøy og de utfordringer og muligheter loven gir for å sikre en klimavennlig arealforvaltning. Deretter vil det bli korte innlegg fra elastiske kommuner – kommuner som opplever stort press på arealer i begrensede deler av året. Til slutt blir det en panelsamtale med innlederne i sesjonen.


Guri Bugge
klimakoordinator Viken Fylkeskommune 


Christina Kinck
Miljødirektoratet, seksjon for klimatilpasning og lokale klimatiltak i miljødirektoratet. 

Christina jobber i Miljødirektoratet, i seksjon for klimatilpasning og lokale klimatiltak i klimaavdelingen. Her jobber hun blant annet med klimasats-ordningen og klimavennlig arealplanlegging. Hun har tidligere jobbet for Viken fylkeskommune og Statsforvalteren i Oslo og Viken. Christina er utdannet naturforvalter fra NMBU.


Gro Sandkjær Hanssen 
Samfunnsforsker ved By- og regionforskningsinstituttet, NIBR-OsloMet

Gro Sandkjær Hanssen er samfunnsforsker ved By- og regionforskningsinstituttet, NIBR-OsloMet. Gro sitter nå i regjeringens nye klimautvalg, Klimautvalget 2050, som skal se på hvordan Norge bør gå frem for å kutte utslippene til nær null innen 2050 (ledet av Martin Skancke). 



Nicolai Winge
Daglig leder Holth&Winge

Nikolai K. Winge ble Master i rettsvitenskap ved UiO i 2007. Han disputerte over doktor-avhandlingen Kampen om arealene i 2012. For denne ble han tildelt H.M. Kongens gullmedalje. Nikolai har vært instituttleder og førsteamanuensis i miljørett ved NMBU, førsteamanuensis i forvaltningsrett ved UiO og ansatt som seniorrådgiver hos Sivilombudet. Han har skrevet fem bøker og en rekke vitenskapelige artikler. Han er tildelt Universitetsforlagets pris for årets lærebok og er kåret til årets foreleser ved NMBU. I dag er han daglig leder i Holth & Winge. Holth & Winge skal lære opp alle kommuner i plan- og bygningsrett. Vi skal gjennom kunnskapsformidling bidra til at loven tolkes og håndheves i tråd med lovgivers intensjoner, og slik sett bidra til en arealforvaltning som i større grad ivaretar bærekraftsmålene.

 


Fredrik Holth
Partner i Holth & Winge

 

Fredrik Holth ble uteksaminert fra Juridisk fakultet i Oslo i 1999. Han avla LL.M-graden ved Humboldt Universität i Berlin i 2000. Fredrik har tidligere arbeidet som advokat i kommunal, statlig og privat sektor. Han er for tiden dosent ved Institutt for eiendom og juss ved NMBU. Fredrik har skrevet og bidratt flere lærebøker, kommentarutgaver og artikler innen emner som jordskifte, ekspropriasjon, plan- og bygningsrett og forvaltningsrett. I tillegg til undervisning innenfor disse emnene har Fredrik også holdt en rekke etter- og videreutdanningskurs. Holth & Winge skal lære opp alle kommuner i plan- og bygningsrett. Vi skal gjennom kunnskapsformidling bidra til at loven tolkes og håndheves i tråd med lovgivers intensjoner, og slik sett bidra til en arealforvaltning som i større grad ivaretar bærekraftsmålene.


Anders Teigen Bakke
Avd.leder for plan- og utvikling, Hemsedal kommune

Anders Teigen Bakke er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og har over ti års erfaring som advokat innen eiendom og relaterte emner som arealplan, byggeprosjekt, miljø mv.
Han leder nå avdeling for plan og utvikling i Hemsedal kommune, som opplever sterk vekst parallelt med stadig økende krav knyttet til vern av klima og natur.


Einar Lied
Kommunalsjef plan- og utvikling, Geiranger i Stranda kommune

Utdanna agronom, ingeniør, offentleg administrasjon. Arbeidt 25 år i Stordal kommune, 6 år i Norddal kommune. Kommunalsjef plan og utvikling i Stranda kommune frå 2016.  

Erfaring frå oppmåling, byggesak, VAR, byggeleiar veg og bygg, brannsjef, beredskap, regulering og arealplan (teikne, sakshandsame, prosjektleiing) 


Morten Fredberg Hansen
Klimarådgiver Færder kommune

Morten Fredheim Solberg er klimarådgiver i Færder kommune, hvor han har jobbet siden mai 2020. Da kom han fra stillingen som journalist i Svalbardposten.
Morten er utdannet siviløkonom og journalist. Han har 12 års erfaring som journalist, og har også jobbet seks år som økonom i kraftbransjen.
Færder kommune har høye klimaambisjoner, og har hittil klart å halvere utslippene sine siden år 2009. På klimakonferansen vil han fortelle hvordan kommunen jobber med kommuneplanens arealdel og klimavennlig arealforvaltning.