FÖRELÄSARE
 

KIKU PUKK HÄRENSTAM
Kiku Pukk Härenstam MD, PhD är docent i hälso- och sjukvårdsorganisation och systemsäkerhet vid Karolinska Institutet. Kiku är överläkare på Barnakuten, Patient Safety Officer och medicinskt ledningsansvarig vid Centrum för Avancerad Medicinsk Simulering och Träning (CAMST) Barn, Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Hon har 20 års erfarenhet av förbättringsarbeten inom patientsäkerhet och av att stödja sjukhusövergripande patientsäkerhetsarbete. Hennes forskning fokuserar på att förstå hur individer, team samarbetar med att samordna vård i perioperativa, akuta-, och traumamiljöer och sjukhusövergripande, hur säkerhetskultur påverkar säkerhet och hur man kan utforma och utvärdera säkrare arbetsmetoder i kliniska miljöer.

 

JONAS WRIGSTAD

Jonas Wrigstad är överläkare inom anestesi och intensivvård och har under större delen av sitt yrkesliv i huvudsak arbetat med barn. Mot bakgrund av en växande nyfikenhet att förstå vad vi egentligen lär oss av de misstag som inträffar inom sjukvården disputerade han för några år sedan inom ämnesområdet patientsäkerhet.
Med fötterna ständigt kvar i det kliniska arbetet har hans fokus på patientsäkerhetsfrågor lett till en nuvarande position som chefläkare vid Lasarettet i Ystad, men även till intressanta pågående sidouppdrag, bla inom en expertgrupp hos Socialstyrelsen och som europeisk representant i Världssällskapet för Anestesi (WFSA).
Jonas särskilda fokus på barnanestesi och -intensivvård har även gjort att han sedan 2019 är ackrediterad hos den humanitära hjälporganisationen Operation Smile för internationella uppdrag i låginkomstländer.

Jonas kommer att prata om hur de vanligaste avvikelserna ser ut inom den somatiska sjukvården och varför det troligen är så, komplicerade och komplexa system, riskhantering och mänsklig anpassningsförmåga samt om fler checklistor gör sjukvården säkrare.

 

GABRIEL RAOUST

Gabriel Raoust arbetar som överläkare i obstetrik och gynekologi vid Lasarettet i Ystad och har nyligen disputerat kring beslutsfattande i akuta förlossningssituationer.
Forskningsintresse handlar om hur obstetriker/gynekologer och barnmorskor anpassar sitt agerande under oförutsedda och eskalerande händelser, och kring betydelsen av personliga och professionella identiteter vid beslut.