Biogas – Åtgärda metanläckaget i praktiken  - och vilka EU-krav rullar nu in?

Webinar 27 januari 2021, kl 09- 12
Kostnad: 300 kr ex moms

Syftet mötet är att sprida kunskap om hur biogasanläggningar och uppgraderingsanläggningar kan åtgärda metanläckage – i praktiken.

Under mötet kommer vi att gå igenom vilka vanliga utsläppspunkter som finns på anläggningarna och deras betydelse samt vilka åtgärder som föreslås för att minska utsläppen. Det inkluderar även verkliga exempel på utsläppsreducerande åtgärder från biogasbranschen (samrötningsanläggningar, reningsverk och uppgraderingsanläggningar).  Bra med tid kommer även ges för idéutbyte.

Efter introduktionen av dagen och av Egenkontroll Metanemissioner fortsätter Johan Yngvesson från RISE med att berätta om var utsläpp sker och vilka emissionsfaktorer som finns. Sedan följer en genomgång av ett antal exempel på åtgärdsförslag och genomförda åtgärder som gjorts på några anläggningar. Därvid följer en workshop för ”inventering” av utsläpp och diskussion av åtgärdsförslag i mindre grupper som sedan sammanfattas och diskuteras gemensamt. Workshopen avslutas med reflektion och återkoppling från deltagarna.

Detta webinar erbjuds inom ramen för ERA-NET projektet ”Utvärdering av och minskning av metanutsläpp från olika europeiska biogasanläggningskoncep” som finansieras av Energimyndigheten tillsammans med Avfall Sverige och Svenskt Vatten.

Program: kl 09.00 -12.00

08.45      Mötet öppnar för ansluta och mingla
09.00     Mötet börjar - introduktion till dagen, Caroline Steinwig, 
Avfall Sverige och Anneli Andersson Chan, Svenskt Vatten 
09.10      Egenkontroll metanemissioner, (EgMet), Anders Magnusson från sekretariatet introducerar
09.25      Utsläppsnivåer från olika källor/objekt och miljöpåverkan. Presentation av emissionsfaktorer, Johan Yngvesson, RISE
09.45      Paus 
10.00      Presentation på lösningar: Åtgärder för reducerat metanläckage.
10.20      Några praktiska exempel på åtgärder. 
10.40      Introduktion till gruppövning.

10.50      Workshop/Gruppövning – skattning av utsläpp samt möjligheter/utmaningar med åtgärdsförslag på exempelanläggning.
11.20       Paus
11.30       Sammanställning av resultat och diskussioner/frågor från workshop. 
11.50       Avrundning av dagen och samtal om önskemål från deltagarna kring eventuell fortsättning. 
12.00      Avslut 

 

Varmt välkommen med din anmälan!