Senab och Dr Katarina Gospic bjuder in till ETT UNIKT DIGITALT EVENT med temat: Framtidens arbetsplats! Det bjuds på ett spännande utbud av talare, digital mässutställning, live-streamad shopping och virtuell AW.  

22 september

Den fysiska arbetsplatsen

10.00-10.15

Hej och välkomna!

10.15-10.35

Hemma för alltid?
Stora techbolag som Twitter låter nu medarbetarna jobba hemma för alltid och andra följer efter. Många ställer sig undrande till om kontoret är på utdöende och var framtidens arbetsplats kommer att vara. I denna session pratar vi om hur företag kan stötta sina anställda i distansarbete och vad anställda faktiskt tycker om att jobba hemifrån. Marianne Lee från Micro berättar om deras arbete kring att ge medarbetare resurser för att skapa sitt eget hemmakontor och vad deras anställda tycker om hemmaarbetet. Q&A. Marianne Lee, Head of HR Europe at Trend Micro. (På Engelska.)

10.35-10.55

Från arbetsplats till mötesplats.
När ekonomin tryter och det behöver göras besparingar är det många företag som ser över sina lokalkostnader. Behövs verkligen det traditionella kontoret när distansarbete gått bra för de allra flesta? Vilka är de nya lokalbehoven som skapas när sättet att arbeta förändras och hur ska fastighetsbranschen möta dessa? I denna session berättar Marie Elmlund från Tändstickspalatset om vilka förändringar pandemin fört med sig och hur vi omfamnar dem. Q&A. Marie Elmlund, Director of Purpose, Kapitel 8 Tändstickspalatset.

10.55-11.15

Vem ansvarar för framtidens arbetsplats?
Att leva och verka på framtidensarbetsmarknad innebär både flera arbetsgivare och distansarbete. Vem ansvarar då för individens arbetsmiljö och säkerhet? Kan en arbetsgivare kräva att sina anställda måste jobba från ett traditionellt kontor och kan en arbetstagare begära distansarbete? Vilka rättigheter och skyldigheter arbetsgivare respektive arbetstagare diskuteras under denna session tillsammans med Karin Bolling-Ferrell från Teknikföretagen. Q&A. Karin Bolling-Ferrell, Arbetsrättsjurist för Teknikföretagen.

11.15-11.35

Bli inspirerad!
Under denna session ger vi tid för dig som deltagare att besöka den digitala mässan för att se hur den faktiska framtida arbetsplatsen ser ut. På hemsidan träffar du proffs på inredning. Interagerar gör ni via livesändningar, outbrake-sessions och livechattar. Ta tillfället till akt att tanka dig med inspiration. Q&A. Inredare från Senab och mässutställare.

11.35-12.00

Mässtider: Outbrake sessions - träffa specialister

12.00-13.00

Lunch

Digitala verktyg

13.00-13.20

Digitala hemläxor och bakläxor.
Alla som jobbar inom privat och offentlig sektor har haft föreläsningar och workshops kring digitalisering och digital transformation, trots det eviga tjatet var de få som gjort sin digitala hemläxa ordentligt när pandemin slog till med full kraft. I denna session diskuterar vi tillsammans med Helene Barnekow vilken typ av digital grund alla företag behöver lägga för att vara mottagliga för den ständing utvecklingen som sker. Hur fattar vi bra, strategiska och långsiktiga beslut kring digitala verktyg och vad är viktigt att tänka på för  ledare som bedriver ett konternueligt digitaliseringsarbete utan pausknapp? Q&A. Helene Barnekow, VD Microsoft.

13.20-13.25

Introduktion till social VR.

13.25-13.45

Digital teleportering - att jobba i Virtual Reality (VR).
För bara ett år sedan var det många som inte förstod poängen med att mötas virtuellt. Varför mötas i VR när vi kan träffas fysiskt? Över en natt upphörde ifrågasättandet. Efter ändlösa videomöten förstod alla varför det är viktigt att kunna träffas i den digitala världen på ett så verklighetstroget sätt som möjligt. Nu fanns ett stort behov men desto mindre kunskap. Ericsson var på den sociala VR-bollen för över ett år sedan. I denna session berättar Anna Cau varför de valde att jobba med social VR innan alla andra och vilken nytta de haft av att kunna mötas i VR under lockdown och reserestriktioner. Vi får även höra om hur deras fortsatta utveckling ser ut. Q&A. Anna Cau, HR på Ericsson.

13.45-14.00

Från grottmänniska till avatar.
Med den nya tekniken är det många som funderar över vad som händer med de fysiska upplevelserna som vi får när vi möter en människa av kött och blod. Kan vi verkligen få en bra upplevelse av andra människor och miljöer i exempelvis VR och kommer tekniken helt och fullt kunna ersätta de mänskliga kontakterna? Q&A. Katarina Gospic, Director of Neuroscience at Spinview.

14.00-14.10

Paus

14.10-14.30

Att träna på kris.
Inom sjukvården tränar man på olika akuta situationer, exempelvis hjärt-och-lung-räddning. Detta är för att vara så förberedd det går när katastrofen uppstår. Mycket av en medicinutbildning går ut på att träna sig i mer eller mindre kritiska moment. I näringslivet tycks det tränas desto mindre. Här förväntas vi bara kunna saker på första försöket oavsett om det gäller att fatta svåra beslut eller föra svåra samtal. Med hjälp av ny teknologi kommer nu flera olika träningsprogram designade för att just träna chefer på kris. Britta Forsberg, Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan.

14.30-14.50

Kan artificiell intelligens helt ta över människors jobb?
Med en förändrad världsekonomi som pushar till effektivisering i kombination med den pågående digitaliseringen försvinner allt fler traditionella jobb. Under den industriella revolutionen ersattes muskelkraft med maskinkraft, under den digitala revolutionen ersätts hjärnkraft med artificiell intelligens. När tekniken förbättras i rasande takt är det många som funderar om, när, och hur maskiner kommer att ersätta människor. I denna session diskuterar vi tillsammans med AI-experten Kye Andersson hur och om AI kommer ta över våra jobb och vad vi människor kommer att vara bra för. Q&A.  Kye Andersson, AI-expert på Peltarion.

14.50-15.00

Det nya normala.
Ett begrepp som flitigt används inom media för att förklara livet efter pandemin och all den tekniska utveckling den snabbat på. Under denna session summerar vi den första dagens insikter för att bättre förstå vad som är det nya normala. Katarina Gospic, Director of Neuroscience at Spinview.

23 september

Hälsa, säkerhet och hållbarhet

10.00-10.15

Hej och välkomna!

10.15-10.35

Hur har vår hälsa och värt välmående påverkats av pandemin?
Införandet av social distansering och andra restriktioner har lett till att vi inte levt på samma sätt som förr. Det är som om allt vi människor tycker är roligt har blivit begränsat eller förbjudet. I vissa länder har man inte alls fått gå ut, restauranger har varit stängda och konserter blivit inställda. Vi har dessutom blivit avrådda att umgås med nära och kära, bara den sociala isoleringen i sig är en riskfaktor för depression. Om vi inte tidigare insett det, så har vi alla nu blivit varse om vilken glädje mänskliga möten och kulturella aktiviteter skänker till livet. I denna session pratar vi tillsamman med forskaren Örjan de Manzano som studerat hur avsaknaden av kulturella aktiviteter påverkat människors hälsa och välmående under pandemin. Q&A. Örjan De Manzano, Forskare vid Karolinska Institutet.

10.35-10.55 Hur teknik gör våra arbetsplatser säkrare? Den digitala transformationen har lärt oss att göra traditionella jobb mer produktivt och säkrare. Med digitala tvillingar kan vi exempelvis bedriva infrastrukturförvaltning och byggarbetsmiljösamordning på distans och förebygga onödiga risker. Vi kan även bättre planera den fysiska miljön till att bli mer säker och tillgänglig. Genom att förenkla hur vi hanterar krav och ansvarsfördelning kan vi lägga mer energi åt det fysiska arbetet på plats. Under denna session diskuterar vi tillsammans med Alexander Edsvärd från Samporten hur vi kan dra nytta av teknikens alla fördelar på ett konkret sätt för att skapa säkrare arbetsplatser. Alexander Edsvärd – Projektledare för Samporten.

10.55-11.15 

Framtidssäkra dig själv och ditt företag.
Alla företag och instituioner pratar om hållbarhet men hur många vidar konkreta åtgärder? Vad kan man göra för att vara mer hållbar och vilka interventioner har störst och mest positiv inverkan på klimatet? Vi står inför ett vägskäl där vi kan välja att putta utvecklingen i rätt eller fel riktning. Det här är ett samtal utan floskler och fluff med hållbarhetsgurun Mattias Goldmann. Vi går in på konkreta åtgärder för hur vi alla blir en del av den hållbara utveckling vi vill se i världen. Mattias Goldmann, CSO, Sweco.

11.15-11.35

Vägra väggen - stresshantering under kris.
Pandemin slog hårt mot alla och i synnerhet mot de som drabbats av ekonomiska utmaningar, varsel och arbetstidsnedsättning. Hur gör man som chef för att hantera stressade medarbetare och hur jobbar man förebyggande för att kunna vara väl rustad inför kris? I detta samtal, tillsammans med HR-experten Maria Ergul, får du konkreta tips hur du ska tänka för göra dig själv och dina medarbetare mer motståndskraftiga. Maria Ergul, HR-specialist och grundare av  Vägra Väggen.

11.35-12.00

Mässtider: Outbrake sessions - träffa specialister

12.00-13.00

Lunch

Trendspaningar - vart är vi på väg?

13.00-13.20

Framtidens medarbetare.
Förr i tiden kunde vi efter gymaniset studera vid universitetet och förvänta oss en livslång karriär därefter. Idag måste du ständigt hålla dig uppdaterad för att vara aktuell. Att förlita sig på något man lärde sig för bara några år sedan ger inga garantier om ett framtida jobb. Hur blir vi attraktiva medarbetare på en ständigt föränderlig arbetsmarknad? Vilka egenskaper letar företagen efter och vilka personligheter söker investerare när de går in med pengar i start-up bolag? I denna session delar det internationella headhunter-proffset Dajana Mladenovic med sig av sina bästa råd för att hjälpa dig mot dina drömmar. Dajana Mladenovic, Rekryterare vid HTI i Paris.

13.20-13.25

Intro till ekonomi

13.25-13.45

Världsekonomins påverkan på den svenska arbetsmarknaden.
Ekonomi är navet av det globala samhället, då pengar är medlet för att utbyta värde mellan människor och företag. Därför är det som händer i ekonomiska supermakter som USA och KINA  av största intresset för vårt land. Hur påverkas exempelvis Sverige av att över 40 miljoner amerikaner har förlorat sitt jobb och börsens svägningar? Att spå framtidens ekonomi är ingen exakt vetenskap och det finns många olika scenarier som diskuteras i dagsläget. De många dock verkar vara överens om är att vi ser en nedgång, den stora frågan är hur länge den varar. Vilka alternativ står till buds och hur påverkar de den svenska arbetsmarknaden? Detta och mycket mer kommer vi livligt diskutera under denna session tillsammans med ekonomiexperten Knut Hallberg. Knut Hallberg, Ekonomianalytiker, Swedbank.

13.45-14.05

Tillbaka till naturen.
En ny grön våg sveper över världen och aldrig förr har vi svenskar odlat så mycket potatis. När ekonomin krisar söker vi oss tillbaka till våra rötter för att känna trygghet. Det urbana är inte längre normen, det är landsbyggden. Ruralisering är det nya svarta. Under denna session berättar forskaren Emil Snadström om vilka trender som syns kring befolkningsförflyttningar och drömmen om landsbyggden. Q&A. Emil Sandström, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

14.05-14.15

Paus

14.15-14.30

Det nya normala.
Ett begrepp som flitigt används inom media för att förklara livet efter pandemin och all den tekniska utveckling den snabbat på. Under denna session summerar vi insikterna vi erhållit under de två mässdagarna för att bättre förstå vad som är det nya normala. Katarina Gospic, Director of Neuroscience at Spinview.

14.30-15.00

Bli inspirerad + digital aw!
Under denna session ger vi tid för dig som deltagare att besöka den digitala mässan för att se hur den faktiska framtida arbetsplatsen ser ut. På hemsidan träffar du inredningsproffs. Interagerar gör ni via livesändningar, outbrake-sessions och livechattar. Ta tillfället till akt att tanka dig med inspiration. Efter inspirationssessionen blir det en informell och digital aw. Q&A. Inredare från Senab och mässutställare.

 

 

* Vi förbehåller oss rätten att göra justeringar i schemat.