PRESENTATION AV BOKNINGSBARA AKTIVITETER FÖR MELLANSTADIET

På denna sida finner du en beskrivning av alla bokningsbara aktiviteter som riktas mot Mellanstadiet. Bokningen av dessa aktiviteter öppnar den 4 februari kl. 16 och stänger den 28 februari kl. 23.59. 

För att se en översikt över när aktiviteterna ges klicka på någon av följande länkar: Översikt av aktiviteter i excel-format (i denna kan du själv filtrera utifrån dina egna behov, filen laddas ned till din dator) eller Översikt av aktiviteter i pdf-format (översikt ordnad efter datum och tidsordning, filen öppnas i en ny flik i din webbläsare). 

 

”Sopracet” – var med och tävla med matrester i tanken på bilen!

Är det din klass som vinner sopracet? Er uppgift är att samla organiskt avfall (t ex bananskal och kaffesump) minst en dag hemma eller i skolköket och göra en lista på vad och hur mycket som slängs och av hur många personer. Ni skickar sedan in klassens bidrag till oss och vi räknar ut hur mycket biogas det blir. De tio bidrag som ger mest biogas kommer att representeras av en bil som tävlar i ett digitalt racerlopp som ni kan följa från klassrummet.

Vi vill ge eleverna en chans att reflektera över sortering av organiskt avfall och betydelsen av att skapa kretslopp och att återanvända värdefulla resurser. Aktiviteten tydliggör också kopplingen mellan det matavfall de själva slänger och den biogas som bilar/bussar kör på.

Du kan anmäla din klass fram till den 23 februari, sedan stänger bokningen för denna aktivitet. Det är för att ni ska ha tid att utföra aktiviteten och rapportera in resultaten innan SciFest. När du anmäler din klass till aktiviteten får du exakta instruktioner på hur det går till.

Denna aktivitet kommer att vara en del av live-programmet och sändas med start på torsdag den 4 mars kl. 10.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Chipsspelet

Tur och skicklighet ger dig bättre skörd. Forskare på SLU har skapat ett spel där du odlar två grödor: potatis och raps. Målet är att få ut så många chips som möjligt. Hur skörden blir beror på många saker. Inte minst vädret. Under spelets gång träffar du på pollinerande insekter, daggmaskar, växtsjukdomar, ogräs med mera och får lära dig vilken betydelse de har för din skörd.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Creative coding for kids!

Want your 9-14 year-olds to learn Python in a truly fun way? Join imagiLabs for an introductory programming workshop. Using "matrix coding," participants will master colorful animations! [Note: Session will be in English. imagiLabs apps are available for iOS and Android devices, and also a web app for desktop option.]

This activity is aimed to a whole class.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

"Dax för brax – Nygammal mat på våra fat för ett bättre klimat"

Vår matkonsumtion orsakar utsläpp av växthusgaser, näring och gifter och stora delar av jordens yta går åt att producera mat. Att äta fisk ger mindre utsläpp men har orsakat överfiske av vissa fiskarter. Om vi åt mer karpfisk, som till exempel braxen och mört som tidigare var vanlig mat, skulle vi kunna minska vår påverkan på jorden samtidigt som vi får bort näringsämnen från haven, men hur ska detta göras hållbart. Det är dax för brax!

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Full av energi - Vattenfallgymnasiet visar och har kul med vetenskap och teknik.

Vi gör olika experiment och pratar om energi, matematik, fysik, teknik, miljö. Ställ gärna frågor om allt möjligt.

Aktiviteten kan ges på: Svenska, Engelska eller Franska

 

Fossil och jordens historia

Följ med på en visning in i Evolutionsmuseets montrar och förråd! Vi diskuterar fossil, jordens historia och vad man kan lära sig av att gräva sig ner i marken. Med särskilt fokus på dinosaurier och deras tidsålder.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Fråga en astronom – Ask an astronomer

Vad är ett svart hål? Hur många stjärnor finns det? Finns det utomjordingar? Varför har vi inte åkt till Mars? Vad skulle hända om jorden hade en måne till? Vad är solen gjord av? Fråga vilka frågor om rymden som helst – vi svarar på dem! >>What is a black hole? How many stars are there? Are there aliens? Why have we not gone to Mars? What would happen if Earth had another moon? What is the Sun made of? Ask any questions about space at all – we'll answer them!

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Från skogshuggare till gamer!

Vad använder man för maskiner för att ta hand om sin skog? Hur ska de vara utformade så de är skonsamma både mot naturen och människan? Det har forskare på Skogforsk tittat närmare på. Följ med på en föreläsning om maskiner i det svenska skogsbruket från den lilla motorsågen till de stora skördarna och allt där emellan. Vi tar även en blick in i framtiden, vad finns det för maskiner då? Skulle man kunna sitta hemma i soffa och köra skogsmaskiner med sitt playstation?

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Hur kan en falk vara närmare släkt med en sparv än med en hök?

DNA-forskning har avslöjat många tidigare helt oväntade släktskapsförhållanden hos fåglar och andra organismer. Denna aktivitet visar exempel på både stora skillnader och stora likheter som har utvecklats mellan olika fågelarter.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Human Evolution: Extraktion av dna

En stor del av våra egenskaper påverkas av vår arvsmassa, vårt dna. Egentligen är vårt dna inte vårt eget, utan något vi ärvt från våra föräldrar, som i sin tur ärvt den av sina, osv. Dna är därför en rik källa för att förstå både våra egenskaper och vårt ursprung. Men hur går det faktiskt till att ta fram dna så det går att analysera? I denna aktivitet genomförs ett experiment live där dna extraheras från frukt, samtidigt som du lär dig principerna bakom experimentet.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Hur gammal är fisken?      

Har du någonsin undrat över hur gammal fisken på din tallrik är? Och varför är det viktigt att veta just detta? Tillsammans undersöker vi en fisk och du får lära dig hur man åldersbestämmer fiskar.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Hur läser man hieroglyfer? – A Crash course

Hieroglyfernas mysterier har attraherat tusentals människor i århundraden. Under de senaste 200 åren har vi äntligen kunnat läsa och förstå hieroglyferna igen vilket har tillåtit oss att läsa texterna som de forna egypterna skrev. Det ger oss en chans att lyssna till deras egna ord och berättelser. I den här workshopen kommer du få knäcka koden och i slutet kunna skriva ditt namn i hieroglyfer.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 3 klasser åt gången.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Labba med framtiden: Bästa maten

Vad ska vi äta i framtiden? En film introducerar utmaningar och idéer om framtiden (maten, transporterna, städerna och parkerna). Sedan ges ett uppdrag inför SciFest att skapa framtidsbilder i det egna närområdet: Fotografera en miljö och skapa egna bilder av platsen i framtiden. Ladda upp bilderna i framtidslabbets karta och utforska andras framtidsbilder. Några klasser kan anmäla sig till en workshop och diskutera framtidsbilderna med forskare i SLU:s framtidslabb.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Labba med framtiden: Gröna städer - är det science fiction?

Vad har gröna städer med science fiction att göra? En film introducerar utmaningar och idéer om framtiden (maten, transporterna, städerna och parkerna). Sedan ges ett uppdrag inför SciFest att skapa framtidsbilder i det egna närområdet: Fotografera en miljö och skapa egna bilder av platsen i framtiden. Ladda upp i bilderna i framtidslabbets karta och utforska andras framtidsbilder. Några klasser kan anmäla sig till en workshop och diskutera framtidsbilderna med forskare i SLU:s framtidslabb.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången. 

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Labba med framtiden: Smarta transporter  

Hur ska vi resa och transportera saker i framtiden? En film introducerar utmaningar och idéer om framtiden – som lantbruk, mat, transporter, hållbart samhälle. Du får sedan i uppdrag att skapa framtidsbilder i ditt närområde. Du fotograferar något i närheten (t ex matbutik, parkering) och skapar egna bilder av platsen i framtiden. Bilder med förklaringar laddas upp med koordinater (mina kartor/google maps ed), där du också kan se andras framtidsbilder. Några klasser kan också vara med på bokningsbar workshop där vi diskuterar framtidsbilderna.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Olika spår i skogen

I skogen lever många djur men de är inte så lätta att se. Men man kan lära sig mycket om djuren genom att studera deras olika spår och det gör forskarna på Skogforsk. En älg som kan vara över 2 m i mankhöjd och väga över 540 kg både rör sig, äter och bajsar i skogen. Genom att hänga med på vår föreläsning lär du dig vilka spår djuren kan lämna i skogen, hur du hittar dem och vad de säger om djuret. I slutet på föreläsningen finns det chans att ställa frågor och bli spårvinnare i vår frågesport.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Professor Vakuum

Att kunna åstadkomma tillräckligt bra vakuum har varit avgörande för många grenar av fysik och teknik. Viktiga exempel från forskningen är acceleratorn LHC och gravitationsvågsdetektorerna LIGO och VIRGO.  Naturligt vakuum har vi kommit åt när instrument och/eller människor kunnat göra rymdfärder. Vi möter produkter tillverkade i vakuum i vår vardag. Lars Westerberg och Staffan Yngve står för ett antal demonstrationer utförda med hjälp av vakuumpump, marshmallows, mumsmums och annan rekvisita.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Programmera din egen människorobot

En interaktiv workshop där eleverna får vara med och programmera en människorobot. Aktiviteten hålls via Zoom och leds av en instruktör tillsammans med människoroboten. Instruktören och eleverna hjälps åt att programmera roboten så att den kan utföra olika uppdrag. Eleverna får även utmana sig själva och tävla i lag för att utveckla sitt kodtänkande. Aktiviteten kräver viss förberedelse inför workshopen! Instruktören kontaktar er efter bokning.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången.
Denna aktivitet kommer att vara en del av live-programmet och sändas med start på torsdag den 4 mars kl. 10.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Rymdpyssel med en äkta astronom

Vi som jobbar med rymden varje dag älskar att prata om allting i hela universum... bokstavligen! Stjärnor, planeter, galaxer, och även svarta hål. I denna aktivitet får elever göra lite rymdpyssel (med material som lärare kan ladda ner och printa ut i förväg) tillsammans med en astronom från Uppsala Universitet som kan svara på vilka frågor som helst. De kan handla om rymden, om hur det är att jobba som en forskare, eller till och med vad vi tror om utomjordingar!

Denna aktivitet bokas klassvis. / This activity is booked by a whole class.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

SciFest 1663

Tänk om SciFest hade funnits för flera hundra år sedan. Hur hade en workshop i anatomiska teatern i Uppsala sett ut 1663? I denna interaktiva workshop får eleverna möjlighet att utforska precis det.  På ett spännande och annorlunda vis får deltagarna lära sig mer om människokroppen och om hur vetenskap kunde se ut förr i tiden.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Spåra maten från bonden till bordet

Hur produceras mjölk, ägg och kött? Vilka vägar tar råvarorna och hur lång tid tar det innan de hamnar på våra tallrikar? Det ska din klass ta reda på i den här aktiviteten där det viktigaste jobbet sker innan Scifest. Resultatet av ert (och alla andra klassers) arbete tas sedan upp i en livesändning på Scifest som ni kan följa i klassrummet.

Uppgiften: Klassen ska ha korta videosamtal med de olika aktörerna i livsmedelskedjan, som ni får kontakt med via oss. Ni börjar med ett videosamtal med en lantbrukare som berättar om sin produktion, och som sedan berättar vart hen levererar sin produkt härnäst i kedjan. Klassen får då ha ett videosamtal med nästa nämnda aktör i kedjan och så fortsätter ni fram till att ni nått butiken. När ni genomfört er spårning kan ni förhoppningsvis spåra råvarans väg genom processen, både geografiskt och hur lång tid det tar innan den hamnar i affären. Resultatet av spårningen skickar ni sedan in till oss och därefter diskuteras dessa i SciFests livesändning den 5 mars, tillsammans med en forskare från SLU som använder materialflödesanalys i sin matsvinnsforskning.

Du kan anmäla din klass fram till den 19 februari, sedan stänger bokningen för denna aktivitet. Det är för att ni ska ha tid att utföra aktiviteten innan SciFest. När du anmäler din klass till aktiviteten får du exakta instruktioner på hur det går till.

Aktiviteten ges på: Svenska 

 

Surt vatten

Orsaka försurning och prata med en forskare! Hur kan koldioxid i luften påverka livet i havet? I den här workshopen får klassen ett utskickat experiment-kit, komplett med digital handledning. Klassen gör sedan experimentet på valfri tid i klassrummet, och får sedan under en workshop träffa Professor Anna Rutgersson, som forskar på havens upptag av koldioxid och kopplingen till försurning. Anna berättar om sin forskning, förklarar experimentet och svarar på klassernas frågor! Observera: för att delta i workshopen går läraren en för-kurs med NTA på eftermiddagen den 18 februari, detta behövs för att kunna genomföra workshopen.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 3 klasser åt gången.
Aktiviteten kräver förarbete innan SciFest och stänger för bokning den 16 februari.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Tall, gran, björk och vad då?

Den svenska skogen består till 90 % av tall, gran och björk. Varför odlar vi så mycket tall och gran i Sverige? Vad finns det för andra träslag och vad använder man de till? Hur lång tid tar det för ett träd att bli stort och hur sköter man om ett träd? Många spännande frågor som forskarna på Skogforsk klurar kring. Följ med på en föreläsning om olika trädslag och hur träd växer. Bli sedan trädslagsvinnare i vår frågesport.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Tre exempel på hur kemi kan användas för att undersöka klimatfrågor

Vi kommer att visa och samtala kring tre laborationer, som handlar om Arktis, Antarktis, världshaven och klimatet. Det blir en kombination av förinspelat material, sådant vi visar framför kameran och sådant ni kan göra tillsammans i klassrummet. Och, som sagt, diskussioner. Länk till motsvarande evenemang på Bolincentrets klimatfestival 2020: https://www.krc.su.se/om-oss/evenemang/filmade-klimatlaborationer-1.495159

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången.

Aktiviteten ges på: Svenska

 

Träffa en Östersjöforskare

Aktiviteten inleds med en film om den fantastiska utställningen om Östersjön på Skansen, Baltic Sea Science Center. Därefter ges möjlighet att träffa en akvarist på Baltic Sea Science Center eller en Östersjöforskare från SLU eller Stockholms universitet. Här får du lära dej mer om Östersjön, hur den mår och varför, samt de framtida utmaningar som haven står inför.

Aktiviteten kan ges på: Svenska eller Engelska

 

Understanding our home: The Earth

The aim of this activity is to give the students a better understanding about the earth and its dynamic system. The students get the chance to interact with a simulation about plate tectonics before they at the end of the activity get to play a Kahoot game to test what they have learned about earth.

This activity is booked by a whole class.

Aktiviteten ges på: Engelska

 

Växter blir sjuka, men hur pâverkar det dem och oss ?

Om hur växters svampar påverkar skörd och klimat.  Delta i forskning: undersök biodiversiteten i ett träd i en skog nära dig. Spela spelet.

Denna aktivitet bokas klassvis och riktar sig till 1 klass åt gången.

Aktiviteten kan ges på: Svenska, Franska eller Engelska