Framstående talare

 

Åsa Bjerndell är arkitekt med egen verksamhet och medgrundare av CSAM, Centrum för studier av markanvändning. I sin egen verksamhet projektleder hon det pågående stadsutvecklingsprojektet Råängen i Lund. Åsa Bjerndell arbetade i många år på White och medverkade där bland annat i utvecklingen av det vinnande förslaget för Kirunas omvandling och planeringen av en bymässa för Region Kronoberg. Med kritiska perspektiv driver Åsa arkitekturen mot kreativa medskapandeprocesser som utmanar branschen.

Ottilia Åkesson är den mångsida grundaren bakom Olaols Gelato som nu flyttar sin verksamhet från den fyrlängade gården utanför Gladsax till den gamla valskvarnen utanför Östra Tommarp. I ett kreativt samarbete med Göran Söderberg, medgrundare och arkitekt på Söderberg & Ask, har valskvarnen studerats för att passa sitt nya syfte.

Göran Söderberg, medgrundare och arkitekt på Skillinge-baserade Söderberg & Ask Arkitektkontor, har varit verksam arkitekt på Österlen sedan 1970-talet. Söderberg & Ask Arkitektkontor har varit involverade i allt från renoveringar av privatbostäder till detaljplanering för större bostadsområden. Bland deras många projekt finns valskvarnen i Östra Tommarp som ska omvandlas för att ge plats till Ottilia Åkessons framgångsrika verksamhet Olaols Gelato. Foto: Henrik Ivre.

Liv Sonntag har bland annat arbetat som stadsträdgårdsmästare i Varbergs kommun. För tio år sedan köpte Liv och hennes sambo Kalle Väveriet i Uddebo. Uddebo var då en ort som börjat bubbla med kreativitet och gemenskap efter tidigare år med utflyttning och nedåtgående utveckling. Med Liv och Väveriet kom Uddebos kulturhistoria och nutida gemenskap att mötas i näringsfull samverkan som varsamt tar hand om det som varit samtidigt som ortens näringar och aktiviteter utvecklas. 2024 mottog Liv och Kalle utmärkelsen "Årets landsbyggare" från Leader Sjuhärad för arbetet med utvecklingen av Väveriet.

Rebecka Engvall är Ulricehamns stadsarkitekt med en tankeväckande praktik där restaureringskonst och arkitektur går hand i hand. Rebecka Engvalls roll har inte minst betydelse i samband med utlysningen VERKET, som drivs av Ulricehamns kommun och ArkDes. VERKET kommer att undersöka det framtida syftet för ett reningsverk i Ulricehamn, och resultaten kommer att bli vägledande för förvaltning och utveckling av liknande verk och tekniska anläggningar i hela Sverige. Med erfarenhet som bland annat planarkitekt i Eslövs kommun har Rebecka Engvall en djup förståelse för att arbeta med gestaltad livsmiljö utifrån olika förutsättningar.

Vår hemliga gäst är van att tänka stort, leda komplexa processer och forma hållbara miljöer. På Arkitekturdagen får vi en första inblick i tankarna hos en person som snart kommer att ha en stor påverkan på kommunen. Vem det är? Tja, det avslöjar vi inte riktigt än – men vi lovar, det blir inspirerande!