Seminarier

1. Problematisk skolfrånvaro

Presentationen bygger på Tobias forskning om problematisk skolfrånvaro, samt Johannas praktiknära kunskap om elever i sårbara situationer. Föreläsarna har en samlad erfarenhet av arbete i närvaroteam, familjebehandling, specialpedagogiskt stöd och rådgivning inom Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Talare: Tobias Forsell (Rådgivare/Fil.Dr i pedagogiskt arbete), Johanna Benfatto (Rådgivare/Fil.Master i utbildningsvetenskap/specialpedagogik), SPSM


    


2. Ungdomars motivation och framtidshopp - hur kan vi stärka det?

I tider av snabba samhällsförändringar och en framtid som inte alltid är överblickbar hur främjar vi ungdomars motivation och framtidstro? Vad krävs för att göra unga människor mer resilienta så de kan hantera skolans och den framtida arbetsmarknadens möjligheter och utmaningar?

Talare: Joanna Giota (Professor i pedagogik, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik), Göteborgs universitet



3. Skottlandsmodellen - ett mål eller en startpunkt? 

Skottlandsmodellen ”GIRFEC” har inspirerat till utvecklingsarbete runt om i Sverige. Modellen kan ses som ett sätt att åstadkomma en kursförändring mot ett främjande och förebyggande arbete riktat till samtliga barn och unga i syfte att minska behovet av senare individuella behandlings- och repressiva åtgärder. En viktig utgångspunkt är FN:s deklaration om barns mänskliga rättigheter, och då inte minst frågor kring hur barns och ungas delaktighet kan stärkas och integreras i såväl vardagsarbetet som övergripande planeringsprocesser. 

Idag finns flera versioner av Skottlandsmodellen i Sverige som samtliga avser att ge en grundläggande ram för hur barns och ungas behov kan upptäckas i tidigare skede och hur samverkan mellan olika stödaktörer ska gå till. Backa barnet är en av dessa modeller. Under seminariet kommer resultat att presenteras från forskningsprogrammet ”Connected Children” som följer införandet och arbetet inom flera av de Skottlandsinspirerade modellerna i Sverige, bland annat Backa barnet. Frågor som kommer att lyftas är på vilka sätt barn och unga har blivit delaktiga och hur deras delaktighet kan underlättas, vilka utmaningar som uppstått under införandet av modellen samt vad som underlättar implementering av en bred omställning.

Talare: Torbjörn Forkby (Professor i socialt arbete), Sofia Enell (Lektor/docent i socialt arbete), Linnéuniversitetet


    


4. Från ord till handling: Att lyckas med förebyggande och tidiga insatser över sektorsgränser (livesänds)

Med utgångspunkt i ambitionerna i den nya socialtjänstlagen berör seminariet behovet av kapacitetsbyggande och ökat utfallsfokus för att skapa förutsättningar för effektiva tvärsektoriella insatser. Exempel på analys och uppföljning av resultat ur flera dimensioner för att skapa lärande liksom styr- och samarbetsformer som sociala utfallskontrakt presenteras.

Talare: Tomas Bokström (Verksamhetsansvarig), Shirin Bartholdsson (Innovations- och processledare), RISE