1. Fullföljda studier - hela kommunens fokus
Fullföljda studier är inte bara en viktig skyddsfaktor mot utanförskap i samhället och för framtida kompetensförsörjning. Det är också något som kan ses som en investering som ger livslång nytta för enskilda individer och för samhället i stort. I Partille kommun har man gjort detta till en angelägenhet för alla kommunens verksamheter. Utgångspunkten är att med flera verksamheters och kompetensers perspektiv på situationen är det lättare att identifiera och tillgodose behov – och göra verklig skillnad. På lärpasset får du lyssna till hur Partille kommun arbetar i hela styrkedjan för att insatserna ska vara tidiga och samordnade samt engagera alla som arbetar i kommunen.
Talare: Marika Abrahamsson (Avdelningschef inom utbildning), Charlotte Johansson (Förvaltningschef inom utbildning), Jessica Svanström (Förvaltningschef inom socialtjänst), Lina Dalenius (Avdelningschef inom socialtjänst), Bengt Randén (Kommundirektör), Partille kommun
2. Så jobbar Mariestad med skolnärvaro (livesänds)
UP2 är SKR:s utvecklingsprogram för kommunala skolhuvudmän. Syftet är att fler elever ska gå klart skolan med gymnasieexamen och etablera sig på arbetsmarknaden. En viktig del i arbetet är insatser för ökad skolnärvaro. Under seminariet tar vi upp centrala framgångsfaktorer i arbetet, lärdomar och konkreta exempel från Mariestads kommun. Seminariet beskriver också hur utvecklingsarbetet har organiserats inom kommunen.
Talare: Anna Liljeström (Processledare/vetenskapligt stöd, SKR), Elin Frändberg och Lisa Björling (Mariestads kommun)
3. Tillsammans backar vi upp alla barn i Dalsland (livesänds)
Backa barnet Dalsland är en gemensam modell för polis, hälso- och sjukvård och kommun som arbetar tillsammans för att ge varje barn bästa möjliga start i livet. Vi vet att tidigt stöd i livet hjälper mycket bättre än när det kommer försent. För barn som behöver stöd bildar vi tillsammans ett stöttande nätverk och agerar gemensamt för barnets bästa. Backa barnet-modellen arbetar tätt tillsammans med barn och vårdnadshavare, vilket ger dem möjlighet att vara delaktiga och påverka stödet som erbjuds. Backa barnet är inspirerat av Skottlands arbete med tidiga och samordnade insatser för barn och unga (Getting it right for every child).
Talare: Susanne Kinhult (Projektledare, Dalsland), Benita Hansson (Processamordnare, Dalsland), Peter Torstensson (Kommunpolis Bengtsfors, Dals-Ed, Åmål), Annika Fogelberg (Distriktssköterska och lokal processamordnare, Åmål)
4. Destination gymnasiet
Destination Gymnasiet är en framgångsrik satsning för att fler elever i ska lämna grundskolan med godkänt betyg i matematik. Av de elever som deltagit under ett läsår når ca 95% minst ett godkänt betyg i matematik. Nu sprids modellen till övriga kommuner i Sjuhärad.
Talare: Åsa Molander (Projektledare), Destination Gymnasiet Sjuhärad
5. FunkUM – förebyggande insats för psykisk och sexuell hälsa på Anpassat gymnasium
Som en riktad insats erbjuder Ungdomsmottagningen Göteborg anpassade klassbesök, studiebesök på en ungdomsmottagning och kvällshäng för elever med intellektuell funktionsnedsättning. Under seminariet beskrivs insatserna och lärdomar om viktiga faktorer för att nå en målgrupp ungdomar som annars inte kommer till ungdomsmottagningen: Hur skapar vi tillit för att i lugn och ro få prata om psykisk hälsa, sexuell hälsa och samtycke? Vilka metoder används för att ge tydlig information? Hur involveras föräldrar och skolpersonal, och hur sker samverkan med andra aktörer kring målgruppen?
Talare: Johanna Rendmar (Barnmorska), Cecilia Fredin (Kurator), Ungdomsmottagningen Göteborg
6. Föräldraskap i förskolan
Tidigt brottsförebyggande föräldraskapsstöd i förskola. Förälder, polis, förskola och socialtjänst; tillsammans för en ökad känsla samt förmåga till ett tryggt föräldraskap. Polis, förskola och socialtjänst leder tillsammans, utifrån olika teman, träffar med föräldrar som inte växt upp i Sverige och bor/lever i ett socialt utsatt område samt har barn på förskola. Vi vill att föräldern ska känna sig stärkt i sitt föräldraskap och även få en ökad tillit till myndigheter i syfte att fler föräldrar ska söka hjälp/ta emot hjälp i tidigt skede när behov uppstår.
Talare: Karoline Andersson (Polis, Polismyndigheten Östra Fyrbodal), Helen Hillengard (Behandlingssekreterare, ASF/Förebyggande och Insats Trollhättan), Pia Andersson (Förskollärare, Familjecentrum Trollhättan)