Vi flyger med Turkish Airlines via Istanbul både ut och hem.
Era flygbiljetter skickar per mail cirka 3 veckor innan avresa.
Det är viktigt att ni i registreringen uppgett ert fullständiga (alla) namn och korrekt stavat enligt pass, då detta är vad som kommer stå på er flygbiljett.
Inga tecken, prickar eller mellanrum registreras på biljetten vilket kan se lite tokigt ut men är alltså helt korrekt.
Turkish Airlines tillåter inte resebyråer att förboka sittplatser i ekonomiklass.
Detta görs individuellt av resenären via Turkish Airlines hemsida när ni mottagit era flygbiljetter.
Med Turkish Airlines kan man checka in online från 24h innan avresa via deras hemsida eller genom att ladda ner Turkish Airlines app.
Vi rekommenderar att använda biljettnumret vid incheckning då ni är bokade som grupp (flera namn på samma bokning). Ni får då ert boardingkort digitalt på mail eller i mobilen.
Det går också bra att checka in på flygplatsen.
Vi rekommenderar att alltid vara incheckade och klara på flygplatsen minst 2 timmar innan planerad avresa.
Med Turkish Airlines ingår 2 x incheckat bagage på max 23 kg per väska, samt ett handbagage som får väga max 8 kg.
För Svenska pass krävs inget visum för vistelse kortare än 90 dagar. Passet måste dock vara giltigt i minst 30 dagar efter hemkomst, samt ha minst två tomma sidor kvar för stämplar.
In- och utreseregler kan ändras med kort varsel, läs gärna mer om inresa till Sydafrika på https://www.swedenabroad.se
Vid ankomst kan man bli ombedd att uppvisa sin returbiljett, det är därför bra att ha den utskriven/tillgänglig när ni går genom passkontrollen.
Se över ditt sjukförsäkringsskydd och säkerställ att ni är fullt försäkrade inför resan! Skriv ner kontaktinformation så ni vet vart ni ska vända er om olyckan är framme.
Konsultera gärna med ditt försäkringsbolag om vilka deras partners är i Sydafrika och om de redan innan din avresa kan rekommendera specifika sjukhus du bör kontakta vid sjukdom.
Kranvattnet går i regel att dricka, men är inte alltid gott. Flaskvatten kan köpas överallt.
I Sydafrika används eluttag av typen D, M och N vilket inte är kompatibelt med svenska sladdar - en adapter behövs.
Det statliga elbolaget, ESKOM, kämpar fortsatt med krånglande infrastruktur för elförsörjningen och genomför därför kontinuerligt planerade strömavbrott, sk. loadshedding. Schema för dessa avbrott publiceras i förväg på ESKOMs hemsida.
Sydafrika är ett land med stora klasskillnader och stölder/personrån förkommer tyvärr. precis som i andra länder.
Det kan vara bra att enbart ha mindre summor i kontanter och lämna värdehandlingar (inklusive pass) på ett säkert ställe, såsom ett låst värdeskåp på hotellet. Bär istället med dig en kopia av passet.
Var alltid uppmärksam, bär inga smycken eller värdesaker synligt och gå inte ut ensam kvällstid. Fråga gärna hotellet om var och hur det är säkert att vistas och vilka områden du eventuellt bör undvika, t.ex. nattetid.
Var särskilt uppmärksam när du tar ut pengar i en bankomat. Ta helst ut pengar dagtid, inne på ett bankkontor eller tillsammans med en annan person i ditt ressällskap.
Förlorar du kortet, eller om kortet inte återlämnas av automaten bör du omgående spärra det.Ta inte emot hjälp från främmande personer vid bankomaten.
Kontokortsbedrägerier förekommer även i Sydafrika, försöka undvika att lämna ditt kort utan uppsikt. Lämna inte heller din plånbok eller handväska obevakad.
Polis nås från mobiltelefon på nummer: 112
Valutan i Sydafrika heter sydafrikanska rand, förkortning ZAR. Det är alltid bra att ha lite kontanter med sig även om de flesta restauranger och affärer accepterar kort som VISA och Mastercard.
Den bästa växlingskursen brukar man få om man tar ut lokal valuta på plats. Din bank kan dock ta ut en avgift för kontantuttag. Avgiften kan skilja sig mellan bank och destination, så hör med din bank vad som gäller.
Det är kutym att ge dricks i Sydafrika, även om det är frivilligt. Dricks på runt 10-12% är brukligt på hotell, restauranger och i taxi.
Har ni samma guide flera dagar rekommenderar vi att ge dricks sista dagen av er resa.
Vad gäller vaccinationer är den korta versionen att man som svensk som reser från Sverige inte har något krav på sig att ha någon specifik vaccination.
Däremot kan det förekomma rekommendationer beroende på ålder, hälsotillstånd, tidigare resor etc. Vi ber er därför kontakta er läkare eller närmaste vaccinations klinik för rådgivning i god tid innan resan.