FOREDRAGSHOLDERE

Joey Reiman (Kreativ guru, forfatter og mannen bak den banebrytende amerikanske idéfabrikken Brighthouse)
”A story of purpose – du må ha en mening med det du gjør”

Joey Reiman lever av å få idéer. Den kreative guruen har skrevet flere bøker om emnet og er mannen bak BrightHouse, som har skapt verdensomspennende merkevarekonsepter. “Trikset er å gi seg god tid. Først når du har tid til å undre deg, og gruble over tingene, kan de fantastiske idéene oppstå. Men det skjer ikke på kontoret”. “Det beste sted for å tenke er”, ifølge Joey Reiman,”i boblebadet”. www.joeyreiman.com

Fridtjof Unander (Forskningsrådet)
”Refleksjoner rundt delingsøkonomien”

Fridtjof Unander er Divisjonsdirektør i Forskningsrådet der han leder Divisjon for Energi, ressurser og miljø. Fra 2006 til 2008 var han viseadministrerende og konstituert leder for Enova. Før dette arbeidet han ni år for det Internasjonale energibyrået (IEA) i Paris, der han blant annet var divisjonssjef for  Energy Technology Policy Division. I IEA jobbet han han med ulike analyser av energi og klimapolitikk, inkludert scenarioanalyser som World Energy Outlook. Tidlig i karrieren var han forsker ved Institutt for energiteknikk og gjesteforsker ved Lawrence Berkeley National Laboratory, University of California, Berkeley. 

Per Espen Stoknes (Psykolog og forsker/BI)

Per Espen Stoknes er førstelektor ved senter for klimastrategi ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Der har han fagansvar for, og underviser i blant annet masterprogrammet “Grønn Vekst”, som handler om ressurseffektivisering, fornybar og grønn systemdesign, noe som ifølge Per Espen er århundrets største forretningsmulighet. Per Espen driver også konsulentfirmaet Stoknes Futures AS og er gründer av Foresight Norge AS - fremtidstenkning for store norske bedrifter, samt miljøselskapet Gasplas AS. Nå aktuell med boken: ”What We Think About Global Warming”.

Helle Stensbak: (Sjeføkonom YS)
”Ny teknologi – velsignelse eller langsom død?”

Helle er samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo og jobber i dag som sjeføkonom i YS. Hun er også krimforfatter og tidligere musiker, og skriver økonomi-kronikker i
Aftenposten under vignetten «Ukeslutt».

Even Tangen Heggernes (Daglig leder Nabobil)
”Fra Air Bed & Breakfast (Airbnb) til Nabobil – fleksible, rimelige og bærekraftige løsninger”

Nabobil er en nettbasert delingstjeneste for utleie av privatbil for både forbruker- og næringsmarkedet, lansert september 2015. Tjenesten har over 1200 registrerte medlemmer, 12000 registrerte brukere og mer enn 1500 biler for utleie per januar 2016. Nabobil er en tjeneste som enkelt lar deg tjene penger på å leie ut bilen din når du ikke bruker den og fungerer som en koblings- og oppgjørssentral for bileiere og leietakere.

Hanne Nettum Breivik (Prosjektleder Ruter)
”Nasjonal reiseplanlegger: app’en som gjør kollektivreisen til en lek”

Breivik, som er prosjektleder i Ruter, er tildelt intraprenørpris for sitt innovative arbeid med Ruters billettapp RuterBillett - en suksess fra første dag. Billettappen står for mer enn 40 prosent av Ruters totale billettsalg per måned, og stadig flere velger å bruke mobilbillett. Nå leder Breivik prosjektet “Nasjonal reiseplanlegger”, der målet er at reisende skal kunne planlegge en reise fra dør til dør i hele landet og betale for hele reisen på ett sted.

Marte Gerhardsen (Statsviter/Leder Tankesmien Agenda)
”Er det dette samfunnet vi vil ha?”

Marte Gerhardsen er statsviter, og leder Tankesmien Agenda. Hun har erfaring fra næringsliv, politikk og hjelpeorganisasjoner, og har jobbet som direktør i DNB, generalsekretær i hjelpeorganisasjonen CARE Norge og i Utenriksdepartementet.

Jan Hoff (Idrettsfysiolog og professor NTNU)
"Trening er bærekraftig medisin; ta livsstilsutfordringene ved roten”

Jan Hoff er
professor i medisin, og ansatt ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU og ved avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, St. Olavs Hospital. Hoff har drevet med forskning på effektiv styrketrening og utholdenhetstrening, og fungerer som rådgiver for en rekke individuelle idrettsutøvere i verdenstoppen. Han er, sammen med Jan Helgerud, blitt genierklært for sine studier på hjertepasienter, som sier at 4 x 4 er den mest effektive måten å bedre kondisjonen på. Både toppidrettsfolk og mosjonister har adoptert metoden, som også har høstet debatt i idrettskretser.

Kathrine Aspaas (Siviløkonom/Journalist/forfatter)
“Følg gåsehuden!”

Kathrine Aspaas er journalist, forfatter og foredragsholder. Hun er utdannet siviløkonom og er godt kjent som kommentator i Aftenposten gjennom mange år. Høsten 2012 ga hun ut boken Raushetens Tid, der hun hevder at hjerneforskningen, nyere økonomisk forskning og medieutviklingen peker i retning av at vi beveger oss mot en åpnere, rausere tidsalder. For tiden jobber hun på en bok om emosjonenes rolle i økonomien og i menneskelivet generelt. 

Arne Hjeltnes (forfatter, humorist, kåsør, konsernsjef Creuna)
”Kåseri om merkevarebygging og identitet i vår tid”

Arne Hjeltnes er konsernsjef i kommunikasjonsselskapet Creuna, med en økonomisk utdannelse fra BI og Cambridge. For de fleste er han nok best kjent som programlederen fra TV2s Gutta på tur. Med en spennende bakgrunn innen TV, humor, kommunikasjon og økonomi holder han foredrag om Norge i utlandet. Arne har flere år som representant for Eksportutvalget for fisk i Hong Kong og som reiselivsutsending for Innovasjon Norge bak seg.

Reinhard Kropf (Arkitekt og etablerer av arkitektkontoret Helen & Hard)
”Fremtidens hus er av tre og bygges etter legoprinsippet”

Helen & Hard er et norsk
arkitektkontor etablert i Stavanger i 1996 av Kropf og Siv Helene Stangeland. Per 2014 finnes også en avdeling i Oslo. Reinhard Kropf er tildelt Statens byggeskikkpris og Treprisen 2013 for utpreget eksperimentelt arkitektonisk vokabular, med arbeider som Prekestolen fjellstue og biblioteket i Vennesla. Helen & Hard er nå aktuelle i Hurdals Sentrumsprosjekt.

Ole André Sivertsen (Konferansier)

Ole André Sivertsen er sivilingeniør i miljøfysikk og jobber i dag som foredragsholder, forfatter og konseptutvikler for sitt eget selskap Filiokus Media. Han har gjennom årene vært manusforfatter, redaktør og programleder for en rekke TV-serier og undervisningskonsepter med formål å gi innsikt og skape engasjement rundt natur, miljø og vitenskap.

Stefan Hyttfors (Årets taler i Sverige/Rådgiver) 
“Why should we think about you?”

Hyttfors er den mest etterspurte foredragsholderen, og den som scorer høyest som taler i Norden akkurat nå. Han har bakgrunn som fotograf, journalist, PR-konsulent og entreprenør, og er grunnlegger av det digitale PR-firmaet Wenderfalck som har vunnet en rekke priser for kreativitet og kundetilfredshet. Stefan er provoserende, inspirerende og energisk, med en sterk humoristisk snert.

Andreas Thorsheim (Gründer og Adm. dir. av solenergiselskapet Otovo)

Otovo prosjekterer, finansierer og drifter solpaneler for private, næringsaktører og offentlige byggeiere. Thorsheim har hatt ulike topplederjobber i media- og teknologisektorene, deriblant som finans- og operasjonsdirektør i Schibsted Norge, adm. direktør i Bergens Tidende og som produktdirektør i Opera Software. Thorsheim har gjort seg bemerket som aktiv forkjemper for et raskere teknologidrevet grønt skifte. Han advarer mot det som kan skje med aktører som ikke henger med i denne overgangen, basert på egne erfaringer fra andre bransjer. 

Bjørn Hoel (Adm. Dir. i Ragn-Sells)
”Alt du ikke vet om gjenvinningsbransjen”

Hoel har ledet Ragn-Sells gjennom to tiår med en rivende utvikling i gjenvinningsbransjen. Omleggingen fra å primært være transportør av avfall fra kunde til deponi, til å bli en komplett tjenesteleverandør innen avfall og gjenvinning har vært en krevende og utviklende reise. Likevel mener han at behovet for utvikling aldri har vært større. Under mantraet «Fokus og tempo» leder han an i arbeidet med nyskaping og innovasjon både i Ragn-Sells og i bransjen forøvrig.

Egil Andersen (Adm. Dir. i Antec Biogas)
”Vi spiser, vi driter, vi dyrker”

”Samfunnet produserer enorme mengder avfall; fra privathusholding, fra kloakk, fra matvareindustri og produksjon, samt i landbruket - for å nevne noe. I det sirkulære samfunnet kan dette utnyttes til energi og gjødsel ved hjelp av ny teknologi, slik at energipotensialet tas ut mer effektivt og til langt lavere kostnader enn tidligere. Det grønne skiftet kan bli en realitet.”

Joacim Lund (Kommentator i Aftenposten, forfatter og fersk vinner av Nordic Startup Awards mediepris)
«Teknologien som forandrer alt – for alltid»

Joacim Lund har skrevet om teknologi i 20 år, de siste 10 som kommentator i Aftenposten. Han er opptatt av hvordan den teknologiske utviklingen endrer samfunnet, og hva samfunnet må gjøre for å henge med når utviklingen går stadig raskere innen transport, helse, utdanning, matproduksjon og økonomi. Hovedregelen er enkel: Innovér eller dø.  

Bjørn Haugland (Konserndirektør Bærekraft DNV GL)
”Slik måles bærekraftige lokalsamfunn – Hurdalsmodellen” 

Startet i DNV i 1991 og har hatt lederstillinger innenfor alle forretningsområder i inn- og utland. Han sitter i styret for StormGeo, WWF, Forum for Miljøteknologi (FFM), Business for Peace, Germanischer Lloyd, og er en av grunnleggerne og styremedlem av SUSTAINIA, (global plattform for løsninger for en bærekraftig framtid). Haugland er også ansvarlig for DNV GL’s globale partnerskap og leder blant annet arbeidet med Global Opportunity Report. Han har ansvaret for DNV GL’s globale bærekraftsagenda og er styreleder for DNV GL’s styre for bærekraftig utvikling. Haugland er en aktiv blogger og samfunnsdebattant innen bærekraft, teknologi og næringsliv. 

Lise von Krogh (Ernæringsbiolog)

Gründer og daglig leder i von Krogh Ernæring Ltd. Ernæringsfaglig rådgiver for næringsmiddelindustrien med fokus på ernæringskommunikasjon. Erfaren foredragsholder, samt fast skribent for Bramat.no og MatMerk Økologisk. Matblogger på
lisevonkrogh.wordpress.com om sunn, enkel og god mat med vekt på bærekraftige, lokale og økologiske råvarer som hun blant annet dyrker selv i Skrukkelia, Hurdal. Hun også nylig har startet opp med kjøttkaniner og bier.

Mona Nilsen (Miljøkom)
“Kommunikasjon som forandringskraft”

Eier og driver av det uavhengige konsulentselskapet Miljøkom AS. Selskapet er samlokalisert med Østfoldforskning i Fredrikstad. Miljøkom har sitt hovedfokus knyttet til miljø- og klimakommunikasjon og formidling i feltet mellom fag og ulike definerte målgrupper. Miljøkom jobber også med å utforme opplegg for  medvirkning i lokalt og regionalt planarbeid, samt fag- og forskningsformidling. Mona Nilsen samarbeider med sin svenske kollega Mats Lønngren. De holder kurs og workshops innenfor miljø- og klimakommunikasjon, nudging, «hållbar utvikling» både i Norge og Sverige.

Simen Torp (Økopionér)

Simen Torp har vokst opp på en økologisk besøksgård i Maridalen i Oslo og har økologisk landbruksutdannelse fra Sogn Jord- og Hagebruksskule. Familien har jobbet med helse, sunnhet og bærekraft i flere generasjoner. Simen er engasjert i økologisk, bærekraftig pionérvirksomhet og entreprenørskap på flere plan. Simen Torp er 3. generasjons økopionér og har siden 1998 vært engasjert i å etablere Norges første økolandsby i Hurdal.

Max Herner (Amelia/IPSoft)
”Smarte maskiner og kunstig intelligens - støttespillere for bærekraft?”

Max Herner er en stor teknologioptimist med bakgrunn fra blant annet Sony Ericsson, Capgemini og PA Consulting Group. Nå er han i IPsoft, et selskap med en tydelig misjon; “To power the world with expert systems, eliminate routine work and free up brainpower for more worthwhile pursuits”.


Dagfinn Wåge (Leder FoU & Innovasjon, Lyse AS)
"Alt henger sammen med alt - men ikke alltid slik du tror" 

Dagfinn Wåge leder Lyse´s FOU og Innovasjonsavdeling. Før dette ledet han hhv. produkt- og innovasjonsavdelingen i Altibox i perioden 2006-2012, og han kom til Lyse etter 20 år i ulike Telenor-selskap. Dagfinn har en mastergrad i IKT fra UiS og en Master of Management fra BI.