Tisdagen den 2/7 2019 Mellangatan 7, Visby

08.45-09.30

När blir lantbruket jämställt?

Spelar det roll att mark, jord, skog och lantbruksföretag framför allt ägs av män? Och att kvinnor är underrepresenterade i valberedningar, styrelser och i ledande positioner? Vi presenterar aktuella siffror och fakta om kvinnors och mäns ägande, makt och inflytande inom jordbruk och skogsbruk. En panel ger svar på frågor om hur arbetet för ökad jämställdhet går, hur kvinnor ska få mer plats i styrelser och hur branschen agerar efter metoo-uppropen. Både kvinnor och män behövs för mer mat och mer förnybar energi från Sveriges jordar och skogar. Välkommen redan klockan 8.30 då vi serverar frukost.

Medverkande:

Moderator: Julia Bendelin

 


10.00-12.00

Moderna myndigheter i takt med framtidens företag - är det möjligt? 

Myndighetskontakter är en naturlig, men ofta tung del av företagandet. Hur kan kontakterna utvecklas så att de kommer till större nytta? Både tillväxt och regelefterlevnad gynnas när företagsklimatet är gott och enskilda har förtroende för myndigheterna, men hur ska det gå till i praktiken?

Vid seminariet presenterar Ipsos resultaten från två nya undersökningar med fokus på yngre företagares erfarenheter av myndighetskontakter och deras förslag på hur dessa kan utvecklas. Företagare, myndighetsföreträdare, forskare med flera kommer att diskutera olika aspekter av myndighetskontakterna med fokus på hur dessa kan utvecklas för att ge största nytta för företagen, myndigheterna själva och för samhället. Hur kan exempelvis kontakterna bli en kunskapsöverföring mellan företag och myndigheter och skapa både bättre företagsklimat och högre regelefterlevnad? Vilka synsätt bör genomsyra myndigheternas arbete? Hur arbetar olika myndigheter? Vilka möjligheter och hinder finns för utveckling? Vad säger forskningen om hur myndigheter kan arbeta för att vara effektiva och hur de kan bygga förtroende och tillit?

Medverkande:

Moderator: Cecilia Garme 

 


12.30-13.30

Hur får vi ett klimatneutralt lantbruk 2030?

Sveriges lantbrukare och skogsägare sitter på många av framtidens hållbara lösningar. Hur kan det svenska jord- och skogsbruket i ännu högre grad bidra till en hållbar produktion? Tidigare i år tog Lantbrukarnas riksförbunds beslut om att ta fram en klimat- och hållbarhetsstrategi för de gröna näringarna. Sveriges lantbrukare och skogsägare ligger lång framme vad gäller att ta fram hållbara lösningar, men näringarna vill mer. Genom att samla representanter från politik och näringsliv vill LRF bjuda in till ett samtal om hur de gröna näringarna kan bidra till målet om ett klimatneutralt lantbruk 2030.

Medverkande:

 


13:30-14:30

Hur minskar vi polariseringen i debatten om en hållbar samhällsutveckling?

Många talar om den "smarta staden", nu är det dags att bygga berättelsen även om det smarta landet. Att belysa den potential och innovationskraft som hela Sverige besitter och visa hur stad och landsbygd lyfter varandra. De har olika, men lika viktiga, roller att spela - såväl nu som i framtiden. Vi vill ta ansvar och öppnar upp för en konstruktiv debatt utan pekpinnar om hur flera gemensamt tar nästa steg i en hållbar samhällsutveckling. Nu behövs handlingskraft, banbrytande visioner, mod och förändringsvilja på alla nivåer i samhället - såväl från politik och näringsliv som ideella rörelser och enskilda företag och individer.

Medverkande:

 


14.45-15.30

Fossilfri köttproduktion - går det? 

På Gotland har resan mot en fossilfri köttproduktion börjat. Lärdomar från projekt Fossilfritt kött och de utmaningar och möjligheter som finns för att nå målen. Hur kan hela kedjan bli fossilfri, från uppfödning, slakteri, förädling, grossist och handel till konsument? Fossilfri köttproduktion kan vara en av flera lösningar på hur vi ställer om till ett hållbart, klimatsmart och fossilfritt jordbruk. I projektet Fossilfritt kött på Gotland har man därför börjat arbetet med att skapa en produktions- och förädlingskedja för kött, helt fri från fossila drivmedel och förpackningar. Projektet har också som uppdrag att undersöka hur slutprodukten – det ”fossilfria köttet” - kan hitta en marknadsposition som tilltalar kund och marknad. På seminariet kommer lantbrukare och andra aktörer från projektet att delta i en paneldiskussion.

Medverkande:

Presentatör: Julia Bendelin 

 
 

15:30-16:30

Hur ökar vi skogens bidrag till en hållbar utveckling?

Hur ökar vi skogens bidrag till en hållbar utveckling och att lösa klimatfrågan? Hur går vi framåt och hur engagerar vi Sveriges 330 000 skogsägare i att bruka skogen mer? Sveriges skogsägare sitter på hållbara lösningar för några av samhällets stora utmaningar och det finns potential att bidra i ännu högre grad. Skogen är en nyckel för i omställningen till ett fossilfritt samhälle och för en hållbar utveckling. Den tar upp koldioxid när den växer och trädet kan användas till att ersätta allt från olja och bomull till plast och betong. Skogen bidrar också till landets ekonomi, jobb, en levande landsbygd, miljö- och kulturvärden. I centrum av skogens alla nyttor står skogsägaren. Hen har en avgörande roll i att långsiktigt sköta och bruka skogen. Genom att samla representanter från politik, akademi, fackföreningsrörelse och skogsnäring vill vi gå på djupet i frågan kring hur vi kan öka skogens bidrag till en hållbar utveckling och att möta klimatutmaningen.

Medverkande:

Moderator: Emma Berglund 

 
 

17.00 – 18.00

Möt Sveriges unga bönder – LRF Ungdomen 

Medverkande: