Program Dag 2 - 12. april 2019

Konferansen starter kl. 08:30

Konferansen aslutter med lunsj kl. 13:00 (lunsj fra 13:00 til 14:00)

På konferansen dag 2 vil det være diskusjoner og workshops rundt temaene: "Ledelse og prosess" og "Kravstilling til den digitale byggeplass og digitale tvillinger". Vi tenker det er veldig viktig å skape interaksjon og diskusjon om disse viktige temaene. På dag 2 blir det 2 parallelle spor og deltakerne kan velge hvilket spor de vil delta på. 

 

08:30 - 13:00  Sesjon 1. Ledelse og prosess

På denne sesjonen er fokuset om hvordan vi kan innføre endring og innovasjon i organisasjonen; hvordan skape en digital arbeidsplass. På dag 1 snakket vi om ny teknologi og nye forretningsmodeller for en bærekraftig og smart deling av informasjon, derfor på dag 2 fokuseres det på hvordan dette kan introduseres og implementeres. 

Alexander Brage Hansen fra Løvenskiold Handel og Anett Andreassen fra Statsbygg skal introdusere, fra et kundeperspektiv og ledelsesperspektiv, hvilke behov og utfordringer som oppstår når virksomheten og næringen skal digitaliseres. Ragnhild Helene Byrkjeland fra Blank kommer med sitt bidrag hvor organisasjonens behov står i sentrum. Hun skal legge frem hvordan man som organisasjon kan være forberedt på en digital arbeidsplass;  hvordan man løser de riktige problemene og hvilke verktøy som kan hjelpe. Linda Valen fra Uniform vil snakke om hva tjenestedesign er og hvordan designmetodikk kan brukes i ulike prosesser. 

Deretter blir det workshop med Blank og Uniform med temaet "Lightning decision jam"; Her skal vi lære gjennom teori og praksis hvordan man unngår endeløse diskusjoner i møter; hvordan man kan gå fra utfordringer til prioriterte løsninger med tilhørende handlingsplan på 60 minutter. Workshop-formatet egner til de fleste prosjekter og i situasjoner der man har behov for å samles om utfordringer, prioritere, lage forslag til løsninger og tiltak som lett kan omsettes til handlingsplaner.
 
08:30 - 09:00  Når kundene endrer seg, må vi endre oss Alexander Brage Hansen 

Privat- og proffmarkedet er under endring i byggevarehandelen. Kundene forventer andre produkter, tjenester og kjøpsopplevelser. For å kunne være konkurransedyktige i fremtidens marked har Løvenskiold Handel startet en stor endringsreise der digitalisering og standardisering er sentrale virkemidler. Men, hvordan sikrer man at de ansatte ønsker å bli med og ta aktivt del i endringsreisen.

Profil:
Alexander Brage Hansen
IT Virksomhetsarkitekt – BIM, RPA og CM

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/alexanderbragehansen/

09:00 - 09:30  Ledelse av digital transformasjon - Anett Andreassen 

Ledelse i dagens virksomheter kan være utfordrende, endringer skjer fort og mange arbeidsplasser risikerer å bli borte.

Profil:
Anett Andreassen
Prosjektdirektør Digibygg at Statsbygg

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/anett-andreassen-43a8b61/

 
09:30 - 10:15  Brukersentrert innovasjon 
Den viktigste faktoren for fremtidens byggenæring - Ragnhild Byrkjeland

Profil:
Ragnhild Byrkjeland

Ragnhild havnet litt tilfeldig inn i bransjen. Da hun studerte kom hun over en teknologi hun og hennes med-gründere så stor nytte for ute på byggeplassen. Med sin bakgrunn fra industridesign oppdaget hun derimot fort at denne teknologien lå langt fram for en lite digitalisert bransje. Da tok hun på seg oppgaven om å skape et produkt som møter menneskene der de er, som spiller på lag med deres viktigste arbeidsoppgaver, men samtidig utfordrer dagens prosesser. Selvom hun nå har gått videre er engasjementet for bransjen like brennende.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/ragnhild-helene-byrkjeland-01ab4539/

Hvordan løser du de riktige problemene? - Linda Valen

Stadig flere har fått øynene opp for hvordan tjenestedesign fungerer i utviklingen av nye produkter og tjenester.
 

Profil:
Linda Valen

Linda jobber som tjenstedesigner i Uniform og har over 15 års erfaring fra ulike disipliner av designfaget, både nasjonalt og internasjonalt. Med en analytisk tilnærming og hjerte for brukeren, forenkler hun komplekse problemstillinger med visuelle grep for å skape felles forståelse og tilslutning. Målet er alltid å lage gode og helhetlige løsninger med brukeren i sentrum.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/linda-valen-82285374/


10:30 - 11:00  Pause


11:00 - 13:00  Workshop. Lightning decision jam: Lær deg hvordan du unngår endeløse diskusjoner i møter (max 60 deltakere)

Ved bruk av kreativ og kritisk tenkning vil du lære deg hvordan man som en gruppe kan gå fra utfordringer til prioriterte løsninger med tilhørende handlingsplan på 60 minutter. Workshop-formatet egner seg til de fleste prosjekter og i situasjoner der man har behov for å samles om utfordringer, prioritere, lage forslag til løsninger og definere tiltak som lett kan omsettes til handlingsplaner.

 

 

08:30 - 13:00  Sesjon 2. Kravstilling til den digitale byggeplass og digitale tvillinger

Temaet omhandler kravstilling til den digitale byggeplass og digitale tvillinger; hvordan dette bør utføres (ref. digitaltveikart.no); hvordan det kan skape en arena for bedre samarbeid og hvilke forutsetninger som bør være på plass. Med fokus på infrastrukturprosjekter skal Kristin Lysebo fra BaneNor prate om krav til bruk av BIM og leveranse av BIM på utbyggingsprosjektene deres. NyeVeier kommer også og introduserer deres perspektiver om temaet. Fredrikke Syversen fra NFF (Norsk Forening for Fjellsprengingsteknikk) skal presentere om DigiTUNs publikasjon vedrørende digitalisering i anleggsbransjen. Karl Oscar Sandvik fra NyeVeier skal fortelle mer om BIM krav, fra fra sykehusbygging til veibygging.  Mer informasjon om Sesjon 2 kommer snart. 

08:30 - 09:00  Krav til BIM leveranser i divisjon Utbygging, Bane NORKristine Lysebo

Foredraget vil beskrive de kravene til bruk av BIM og leveranser i divisjon Utbygging i Bane NOR, både for kontrakt med rådgiver og entreprenør. Bane NOR krever bruk av BIM helt fra tidligste planfase til som-bygget modeller for alle store utbyggingsprosjekter, og foredraget vil blant annet beskrive kravene til detaljeringsgrad, filformater og originaldata i tillegg til tanker rundt bruk av modeller framover.

Profil:
Kristin Lysebo
Leder 3D/BIM, teknikk og konsept at Bane NOR

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/kristin-lysebo-23800341/

09:00 - 09:30  Norsk tunnelbransje er verdensledende på digitaliseringsfrontenFredrikke Syversen

Fredrikke  vil snakke om utviklingen så langt og erfaringer knyttet til denne, samt hva DigiTUN mener er viktig for videre arbeid mot en samkjøring av digitale prosesser.

09:30 - 10:00  BIM-krav - fra sykehusbygging til veibygging - Karl Oscar Sandvik

Karl Oscar Sandvik har fulgt utviklingen fra St. Olavs hospital via Tønsbergprosjektet til Nye Veier som kvalitetsansvarlig med innføring av nye gjennomføringsprosesser som har gitt utfordringer innen BIM.

Profil:
Karl Oscar Sandvik
Rådgiver LEAN og gjennomføringsmetodikk, Nye Veier Trøndelag


10:30 - 11:00  Pause


11:00 - 13:00 Discussion panel

Klare datakrav – et viktig steg mot den digitale tvillingen - Lars Chr. Fredenlund

Cobuilder har 3-års erfaring med kravstilling på BIM-prosjekter. I dette foredraget vil vi fortelle hvorfor det er viktig å starte med slutten i tankene. Ved å sette klare datakrav i forkant av prosjektet kan byggherrer få en as-built BIM-modell med etterspurt informasjon om innebygde produkter integrert i modellen. Gjennom bruk av Data Templates og NS ISO 19650 kan datakrav enkelt stilles til prosjekterende aktører, entreprenører og produsenter og dermed lukke gapet mellom as-planned, as-designed og as-built. På denne måten har man til enhver tid up-to-date modeller som igjen legger grunnlaget for digitale tvillinger.

 

Produktdata i digitale informasjonsflyt - Rupert Hanna 

Store gevinster og praktiske løsninger - digitale materialkjøp og leveranser - Aleksander Bjaaland og Harald Rosingaunet 


BIM-lærersamling med studenter (åpent til alle)

Tema: Hvordan få åpenBIM som en fast del av profesjonsutdanningen?

Start kl 14:00 - med slutt kl 16:00 

Kontaktperson: Eilif Hjelseth   e-mail:  eilif.hjelseth@ntnu.no