Velkommen til årets buildingSMART- konferanse 2019

Smartere deling av informasjon – for et bærekraftig bygd miljø

For årets buildingSMART- konferanse har vi satt fokus på deler av vår strategi og formål, «Smartere deling av informasjon - for et bærekraftig bygd miljø».

Smart informasjonsdeling og åpne standarder er en nøkkel for bærekraftige samfunn. Skal vi lykkes med å bygge fremtidens samfunn på en bærekraftig måte, må byggenæringen skape, bruke og forvalte «digitale tvillinger» i bredest mulig forstand. Altså modeller som utvikles og berikes med dyp informasjon gjennom hele livssyklusen. Bare slik kan de respektive fasene som inngår i prosessen, fortløpende høste verdiene og gi mer - og bedre - informasjon tilbake til modellen. 

Vi vet at det foregår mye smart informasjonsdeling i mange prosjekter, og i næringen som helhet. Dette er viktig for å realisere FNs bærekraft-mål. Som en nøytral arena for innovasjon og digitalisering av bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen, setter vi sammen et program som belyser, utfordrer og diskuterer dette temaet.  

 

Program Dag 1 - 11. april 2019

Registrering kl  08.15

Konferansen starter kl. 09.00 

Middag på kvelden

(Det skal være STREAMING på dag 1)

 

09:00 - 09:10  buildingSMART ønsker velkommen 

 

1.  FNs Bærekraftsmål og BAE-næringen – hvordan henger dette sammen?

Kan Bygg- anlegg og Eiendomsindustrien bidra til å realisere FNs Bærekrafts mål? Ja, mener Jon Sandnes fra Byggenæringens Landsforening. I år vil han åpne årets konferanse, og utfordre oss på nettopp dette.

 

09:10 - 09:50  Kan bygge-anlegg og eiendomsnæringen bidra til å realisere FNs bærekrafts mål? Innledningsforedrag av Jon Sandnes fra Byggenæringens Landsforening


2.  Innsikt fra andre næringer 

Hvordan jobber andre næringer med informasjonsdeling og bærekraft? 

Vi løfter blikket utover, og inviterer inn aktører fra andre næringer. Hexagon har lang erfaring fra prosessindustrien, og vil diskutere hvordan åpen informasjonsdeling løses her og ABB kommer og forteller om hvordan de jobber med vedlikehold og forvaltning av skip på de syv hav.  Hva kan vi i BAE-næringen lære av dette? 

 

09:50 - 10:10  Innsikt fra prosessindustrien Adrian Park

Kunstig intelligens, maskinlæring, utvidet virkelighet, sensor & data mix, bilde og videoanalyser, visualisering, robotikk og droner, Edge Computing og mye mer er virkemidler for radikale endringer i arbeidsprosesser. Hexagon PPM har 50 års erfaring med informasjonsforvaltning innenfor olje og gass, kjernekraft, kjemi, farmasøytisk og andre prosessindustrier.

I denne presentasjonen vil vi se på toppmoderne prosesser for å sikre at vi har en faktisk digital tvilling samt sikre internasjonal standardisering som definerer krav til overlevering. Hvordan kan den digitale tvilling utnyttes på tvers av virksomhetens IT-landskap for å forbedre driftens sikkerhet, effektivitet og forutsigbarhet?  Vi vil vise hvordan oljeindustrien nytter åpne standarder som CFIHOS/ISO 15926 for data utveksling og ODATA4 RESTful API’er for samhandel mellom systemer f.eks. mellom en digitaltvilling, vedlikeholdssystem og sanntidssystemer. Web-baserte zero-footprint klienter får tilgang til digitale tvillinger, inkludert 3D modeller, laserpunktskyer, intelligente 2D skjematiske DAK tegninger, samt samhandel mellom organisasjoner.  

En hjørnestein for en vellykket implementering av digitale arbeidsprosesser, er den digitale transformasjon av anlegget basert på høy kvalitet av designinformasjon (BIM) og konfigurasjon samt tilhørende informasjon, til sammen en “Digital tvilling”.

Foredragsholder:
Adrian Park
Vice President Owner Operator Business Development - EMIA at Hexagon PPM

Adrian Park har arbeidet for Hexagon PPM (tidl. Intergraph) i 12 år og er i dag Vice President for Information Management. Han er ansvarlig for EMIA forretningsutvikling for eier og operatører med hovedfokus på prosess, kraft og marine industri. Han har over 30 års erfaring med arbeid i prosess industri og kom fra Statoil til Intergraph etter 16 år med forskjellige roller innen informasjonsstyring, inkludert rådgiver i teknisk informasjonsstyring med ansvar for implementering av aplikasjoner for anleggsinformasjon og prosjektstyring. Han har også en solid erfaring med håndtering av engineering data, informasjonsstyring i CAPEX prosjekter og overlevering av data og dokumentasjon til operasjon i store CAPEX prosjekt. Adrian har også tidligere arbeidet for Davy McKee basert i UK, ABB og Cap Gemini.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/adrian-park-b6160512/

10:10 - 10:30  Innsamling, overføring og analyse av data i maritim bransje - Morten Stakkeland

Foredraget vil beskrive den digitale verdikjeden i den maritime bransjen, med utgangspunkt i ABB sine operative løsninger og systemer. Vi vil viser hvordan data innsamlet fra utstyr om bord i fartøyer blir overført til skybaserte datasentere, og videreforedlet for å trekke ut innsikt og analyser. ABB sine løsninger gjør det mulig å utføre assistanse og diagnostikk døgnet rundt fra sentraliserte operasjonssentere.

Foredragsholder:
Morten Stakkeland
Senior Data Scientist at ABB

Morten Stakkeland er ansatt som Senior Data Scientist i ABB Marine Digital Service, hvor han jobber med å skape verdier ut av innsamlede datastrømmer. Han har en PhD grad fra teknisk kybernetikk ved NTNU, og har tidligere jobbet med analyse av data i et bredt felt av industrielle sammenhenger. Han har også 20% stilling som Førsteamanuensis II ved Matematisk Institutt ved Universitetet i Oslo, innen statistikk og data science.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/morten-stakkeland-937b443/


10:30 - 10:50  Pause med kaffe og snacks


3.  Nye forretningsmodeller 

Et samfunn i endring krever nye tanker og nye forretningsmodeller. Hvilke nye forretningsmodeller vokser frem, og hvilke er det behov for? Hvordan kan byggenæringen gjøre seg relevant for dette? Er vår næring klar for dette? 

Sirkulærøkonomi og andre løsninger vokser frem og krever nye forretningsmodeller. Vi inviterer inn aktører som har begynt å tenke på dette, og tilpasser sine virksomheter til en ny fremtid.

 

10:50 - 11:10  Sirkulærøkonomi i byggenæringen - Cathrine Barth

11:10 - 11:30  Digitalisering som akselerator for sirkulærøkonomien - Frank Jaegtnes

Sirkulærøkonomien er på full fart inn i BAE-næringen og digitalisering blir en viktig akselerator. Gjennom programmet Byggfloken gikk 25 aktører sammen for å utforske mulighetene som ligger i sirkulærøkonomien. Et sentralt tema var ombruk av materialer, komponenter og produkter. Hvordan kan vi koble sammen dagens teknologi med fremtidens plattformer for å skape de markedsplassene som åpner opp for sirkulærøkonomien?

Foredragsholder:
Frank Jaegtnes
Adm.dir i Elektroforeningen og styremedlem/fagrådsleder i Circular Norway

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/frank-jaegtnes-a818711/

11:30 - 11:50  Nye forretningsmodeller: Eie eller leie? - Magnus Skallerud

Presentasjonen vil omhandle en ny forretningsmodell som i korte trekk går ut på at kjente komponenter i bygg leies som tjenester og ikke kjøpes, slik vi gjør dette i dag. Ved å knytte service sammen med leveransen mener vi det vil bedre kvaliteten på komponenten(e) slik at disse vil kunne få et lengre «liv». Forutsetningene for at dette skal kunne fungere er at komponentene/bygningsdelene er designet modulært (ødelagte deler kan byttes ut). Det vil også medføre større fleksibilitet for sluttbruker og avfallet fra vår sektor vi reduseres sterkt.

Foredragsholder:
Magnus Skallerud
Utviklingsdirektør at Selvaag Eiendom

Studert ved NTNU – bygningsingeniør
Jobbet 11 år i Skanska
Jobbet 2 år som konsulent
Jobbet 2 år med utvikling av OPS-prosjekter
Har nå jobbet 3 år i Selvaag Eiendom som utviklingsdirektør med ansvar for utvikling av nye prosjekter og totalrehabiliteringer fra ide til ferdig prosjekt.

LinkedIN: https://no.linkedin.com/in/magnus-skallerud-b7b14912


11:50 - 12:10  Pause med kaffe og snacks


4.  Kravstilling – hva gjøres allerede? 

Noen er allerede i gang med å kreve bruk av nye verktøy og løsninger for å oppnå smartere deling av informasjon for å støtte opp under mer bærekraftige og miljøvennlige løsninger. Statsbygg har tatt i bruk OneClick LCA og Betongelementforeningen har jobbet med tettere integrasjoner mellom EPDer og BIM, for å lettere kunne gjøre konkrete miljøvurderinger av bygget. Vegdirektoratet har tatt i bruk modellbasert kontroll av konstruksjoner, og jobbet aktivt for å utvikle og implementere IFC til dette formålet - for en bedre og mer enhetlig arbeidsform og en mer effektiv verdikjede. 

 

12:10 - 12:30  Digitalisering av klimagassberegningene - Hanne Gro Korsvold og Kristine Kolshus

Digitalisering av klimagassberegningene - erfaringer fra Statens største byggherre Klimagassberegninger med beriking av modellen i alle prosjektets faser fra A til Å Bruk av One Click LCA og NS3720 til å sikre samspill mellom alle aktører i byggeprosessen.

Foredragsholder:
Hanne Gro Korsvold 
Senioringeniør/Miljørådgiver, Faglig ressurssenter i Statsbygg

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/hanne-gro-korsvold-492a3944/ 

Kristine Kolshus
Senioringeniør/Miljørådgiver, Faglig ressurssenter i Statsbygg 

Kristine og Hanne Gro jobber i Statsbygg som miljørådgivere hvor en sentral del av arbeidet er knyttet til klimagassberegninger.  Hanne Gro er utdannet energi- og miljøingeniør og Kristine er utdannet miljø-økonom, og de har begge hatt en sentral rolle i digitaliseringen av klimagassberegningene i Statsbygg. Dette arbeidet skal de presentere nærmere for oss nå.   
 

12:30 - 12:50 Kontroll av konstruksjoner hos bruseksjonen i Vegdirektoratet har dreid fra tegningsbasert til modellbasert (IFC) på under 2 år. Hvilke erfaringer har de gjort seg og hva vil IFC Bridge tilføre? Sigmund Log

Brusavdelingen i Vegdirektoratet åpnet opp for modellbasert kontroll av konstruksjoner, levert som IFC i 2017. Bruavdelingen har jobbet aktivt med bransjen for å få til endringen. Andelen som nå leveres som modell på IFC og ikke som tegninger er bortimot 50%! I tillegg har bruseksjonen valgt å ta en aktiv rolle i arbeidet med IFC bridge. De leder nå arbeidet med IFC bridge i forbindelse med BSI/infrarom. De anser IFC bridge som noe som potensielt kan gi store vinninger i en mer enhetlig arbeidsform, og mer forutsigbarhet til alle berørte i verdikjeden.

Foredragsholder:
Sigmund Log
Office Manager
Statens Vegvesen

Sigmund Reinsborg Log, leder av kontroll og godkjenning ved bruseksjonen i Vegdirektoratet. Han skal presentere litt om hvordan Vegdirektoratet har bidratt til overgang til digitale informasjonsmodeller til bruk i prosjektering av bærende konstruksjoner.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/sigmund-log-a077a356/ 

12:50 - 13:10  Digital Miljødeklarasjon i betongelementbransjen - Dmitrij Minasow.

Hvordan jobber betongelementbransjen med digitale miljødeklarasjoner og BIM? Hvilke muligheter finnes med åpne standard med hensyn på innhenting og deling av digitale miljødeklarasjoner?

Profil:
Dmitrij Minasow
Avdelingsingeniør at Betongelementforeningen

Betongelementforeningen jobber tett opp mot betongelementbransjen og har en rekke FoU prosjekter. Betongelementbransjen har over lengre tid vært opptatt av digitalisering, BIM og miljøegenskaper. Dette har vært bakgrunn for å sette i gang et bransjeprosjekt for å utvikle et system som har til formål å digitalisere miljødeklarasjoner og bruke BIM til å beregne klimagassutslipp for hele leveransen av bæresystemer til bygg. Jeg har vært prosjektleder/koordinator for dette prosjektet siden august 2018.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/dmitrij-minasow-68a832103/


13:10 - 14:00  Lunsj


5. Ny teknologi – nye muligheter – nye ideer 

Med ny teknologi vokser det frem nye muligheter og nye ideer. Hvordan kan Bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen nyttiggjøre seg av dette, og skape enda flere innovative og smarte løsninger for fremtidens bærekraftige samfunn? 

Vi får presentasjoner fra flere aktører i næringen som har tatt i bruk ny teknologi, og får høre hvilke erfaringer de har gjort seg gjennom dette.

 

14:00 - 14:20  SiteVision - fra IFC til posisjonert Augmented Reality på mobil i felt - Andreas Haugbotn

IFC filer gjøres om til AR via Trimble Connect for SiteVision mobil app'n. Drop IFC filen i Connect og se den på app'n rett etterpå. App'n kan kobles til GPS antenne som sikrer at BIM modellen posisjoneres automatisk i felt med cm nøyaktighet. Dvs at brukeren ikke trenger å navigere til rett sted i modellen, modellen zoomer deg til der du står og posisjonerer modellen vha koordinatene i modellen og GPS posisjon.

Foredragsholder:
Andreas Haugbotn
3D design at Vianova Plan & Traffic

Andreas Haugbotn jobber daglig som BIM koordinator innen samferdsel. Ansatt i ViaNova Plan & Trafikk siden 2006 og jobbet med utvikling av BIM faget siden det. Engasjert bredt i FoU og selvoppnevnt «Chief Gadget Officer» i firmaet.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/andreas-haugbotn-92a43849/

14:20 - 14:40  Control your own destiny or someone else will - Nicholas Ruud Vandborg Klokholm

Præsentationen vil tage udgangspunkt i følgende:
- Hvorfor digitalisering er svær og hvorfor det ofte ikke lykkedes
- Hvorfor integrationer mellem platforme (digitale værktøjer i branchen) for at skabe et økosystem kommer til at fremme digitaliseringen
- Hvorfor data er essentiel for forandring samt hvordan dette kan opsamles på en nem brugbar måde
- Hvorfor gennemsigtighed og kommunikation er det vigtigste redskab for forandring i vores branche

Foredragsholder:
Nicholas Klokholm

Nicholas hjælper bygherrer, rådgivere og entreprenører med at lave digital- og platformsstrategier, så de kan blive mere datadrevne. Han er særligt fokuseret på de større nordiske husbyggere, der har behov for at styre mange, ofte geografisk spredte projekter ad gangen. Med sin årelange erfaring i at arbejde med SaaS-løsninger til byggeriet arbejder han hver dag for at sikre bedre samarbejde og transparens på projekter.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/nicholasklokholm/

14:40 - 15:00  Utstikking direkte fra BIM/IFC modell med Trimble Access - Snorre Randen

Stadig flere byggeplasser og entreprenørprosjekter blir digitale. Landmåleren har en viktig rolle i denne prosessen som kontrollør og leverandør av nøyaktig innmålte data. Trimble Access feltprogramvare gir nå landmåleren muligheten til å få IFC modeller rett i måleboken til bruk i felt. Dette muliggjør utsetting og visuell kontroll av modellen direkte i felt med direkte tilbakemelding til byggherre.

Profil:
Snorre Randen
Salgsingeniør - Norgeodesi

Jeg jobber som salgsingeniør for Norgeodesi AS og har gjort det siden september 2017. Vi leverer oppmålingsutstyr fra Trimble og Spectra. Mitt fokusområde i Norgeodesi AS er entreprenører. Min bakgrunn er geomatikkutdanning fra NMBU 


15:00 - 15:30  Pause med kaffe og snacks


15:30 - 15:50  Hva skal skje på Digital Arena på Bygg Reis Deg 16. – 19. okt.? Årets hovedtema er "digitalisering og bærekraft". Hvordan finne og formidle de mest spennende løsningene og klare budskapene for 45.000 besøkende? Ved Gunnar Nybø, adm.dir. i Bygg Reis Deg og Bård Krogshus, BIM Verdi/prosjektleder for Digital Arena.


16:00 - 17:00  I år som i fjor kjører vi også en "Pecha Kucha-format" hvor flere aktører vil presentere ny teknologi og nye ideer som støtter om opp under smartere informasjonsdeling og bærekraft, og vi utfordrer dere til å reflektere rundt hvordan dette kan skape verdi for det arbeidet dere gjør i deres hverdag. 

 

Nye ombruksmuligheter gjennom GreenStock - August Németh Winther

BAE-næringen har behov for nye bærekraftige og miljøvennlige løsninger for å bygge fremtidens samfunn. GreenStock er en oppstartsbedrift som ønsker å legge til rette for ombruk av materialer og sirkulærøkonomi og dermed være med på å skape en grønnere næring.

Profil:
August Németh Winther

August er 25 år, forretningsutvikler i oppstartsbedriften GreenStock og har bakgrunn fra ulike aktører i næringen. August er student ved NTNU hvor han både studerer Sivilingeniør i Bygg- og miljøteknikk og ved masterprogrammet NTNUs Entreprenørskole. Denne kombinasjonen ønsker han å bruke til å lage løsninger som kan være med på å gjøre BAE-næringen mer miljøvennlig i fremtiden.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/august-n%C3%A9meth-winther-074028a5/ 

BIM og Virtual Reality er “perfect match” - men hvordan realisere potensialet? - Aleksander Langmyhr

VR er en ny teknologi som lar brukerne oppleve disse modellene fremfor å se dem på en flat dataskjerm. Kombinasjonen av de to leder til bedre samhandling, felles forståelse og mindre byggefeil. Men spesielt bruken av VR er nytt for bransjen. I dette foredraget vil Aleksander komme med konkrete eksempler på hva som skal til for en verdiskapende bruk av VR for samhandling rundt BIM - modellene.

Foredragsholder:
Aleksander Langmyhr
CEO at Dimension10 AS

Aleksander er av grunnleggerne i Dimension10, selskapet bak den ledende samarbeidsplattformen for bygg og anleggsbransjen basert på VR teknologi. Selskapets ansatte har brukt mer enn +10 000 timer i VR under utviklingen og jobber tett sammen med viktige aktører fra bransjen for videre utvklingen av plattformen.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/aleksander-nyquist-langmyhr-97711126/

NAEVA HMS-Opplæring - Nicholas Storholm

Naeva HMS-Opplæring er en ny måte å drive opplæring på. Den interaktive opplæringen fungerer som et spill hvor du kan gå fritt rundt på byggeplass. I spillet vil du møte på situasjoner som kan oppfattes som en HMS-relatert hendelse. Her vil det være din jobb å identifisere disse hendelsene og velge riktig tiltak for å forebygge eller avverge skade som følge av situasjonene.

Basert på de mest utbredte uønskede hendelsene på byggeplass i dag er det definert et minimum antall poeng som må oppnås for at spilleren skal kunne bestå spillet. Gjennom å analysere spillerens oppnådde poeng i forbindelse med de forskjellige hendelsene kan man dessuten identifisere spillerens styrker og svakheter når det gjelder HMS og risiko på byggeplassen.


Foredragsholder:
Nicholas Storholm
CEO & Founder at Naeva

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/nicholas-storholm-770819a9/

Use of 3D scanning technology and AI in construction projects - Fredrerico Valente

Use of 3D scanning technology and AI in construction projects  

Foredragsholder:
Frederico Valente
CEO at Imerso AS

Frederico Valente is one of the founders of Imerso, which is a software company in Oslo that is transforming Construction with intelligent Digital Twins of any job-sites. Imerso’s process brings an unprecedented level of transparency to the industry, and Imerso is already working with some of the leading players in the nordics like Statsbygg, Entra, Ferd Eiendom, KLP Eiendom and Backe Gruppen.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/fvlda/

IoT i Store Bygg - Glenn Ivar Klausen

Verdien av IoT løsninger for bygg ligger i dataene som de kan produsere og disse tilgjengeliggjøring av disse basert på åpne standarder. Utrulling i eksisterende byggningsmasse krever retrofit av trådløse løsninger, og da må man ha grunnleggende kjennskap til styrker og svakheter ved de løsningene og protokollene som brukes. Med riktig bruk vil man kunne hente ut sensordata fra et bredt spekter av sensorikk og bruke disse til kvalitative analyser og bedre regulering av bygg.

Foredragsholder:
Glenn Ivar Klausen
CEO at VITIR AS

Glenn Ivar Klausen har utviklet trådløse teknologier og løsninger for industri og IoT siden 2006. Disse er i dag rullet ut i mer enn et tyvetalls land verden over og har også vært en del av teamet som utviklet Bluetooth Low Energy (BLE) løsningen til Nordic Semiconductor.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/glennivarklausen/

Before and after robots took over running your building! - Sjur Usken

The presentation from SmartPlants is about ClevAir the software robot that will analyze and optimize your buildings HVAC system and by utilizing sensors and external factors like information on weather and temperatures can reduce energy consumption in your building with up to 40%, thus improve indoor climate, save costs and and reduce CO2 emissions.

Foredragsholder:
Sjur Usken
CEO at Smart Plants AS

Sjur is a serial entrepreneur with 15 years of experience in startups both from Trondheim, Oslo and Stavanger. He is responsible for bringing Startup weekend to Norway in 2010 together with Tom Haugeplass. He has a bachelor in computer science from UiS and master in industrial economy and technology management from NTNU. He attended The Norwegian school of Entrepreneurship (Gründerskolen) in Singapore in 2002. He cofounded Phonect that went from 4 to 56 people (2005 - 2007) and increased the turnover from NOK 0 to 70 millions kroner.

LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/usken/


17:00 - 17:30  Introduksjon til dag 2 


18:00 - 19:15  åpenBAR

19:15 - 22:00  Middag med prisutdeling: bSN prisen og bSN Studentprisen