PROGRAM DAG 1
08:00 - 08:50: Registrering, kaffe og mingling
08:50 - 09:00: Daglig leder ønsker velkommen
09:00 - 09:20: Innledningsforedrag av Christian Søgaard - «Innovasjon for og med folk.»
Hvordan lykkes med digitalisering? Hele verden står midt en digital transformasjon som utfordrer etablerte sannheter, gamle standarder og hva gjør bransjene og aktørene som lykkes med digitalisering? Hva kan vi læres av andres feil og suksesshistorier?
Debatten om digital transformasjon handler i stor grad om teknologi, men hva med de som skal bruke den nye teknologien? Hvordan sikrer vi løsninger som ivaretar folks behov, og er attraktive å bruke, samtidig som de forenkler og effektiviserer?
Christian Søgaard har bred erfaring med utvikling av nye produkter, tjenester og forretningsmodeller. Han leder nå Designit, Nordens ledende designfirma, og jobber tett med kunder som SAS, Telenor, Cisco, Novo Nordisk og Bertel O. Steen.
Søgaard er utdannet sivilingeniør innen bygg- og anleggsteknikk fra NTNU, har erfaring fra både COWI og NCC. De siste 10 årene har han jobbet med forretningsutvikling og innovasjon som strategisk rådgiver i BEKK, SDG og nå altså Designit.
Sesjon 1: HVORFOR INNOVASJON?
09:20 - 09:30: Intro - Hvorfor innovasjon?
buildingSMARTs sjef for innovasjon og utvikling, Sigve Pettersen, vil i denne bolken vise BIM i litt uvante sammenhenger. Blant annet kommer Human Innovation-cluster og vi vil få høre om hvordan man kan innovere, endre og digitalisere sammen ved å eksperimentere, involvere og utvikle kulturer i et prosessperspektiv.
09:30 - 09:50: Hvorfor de smarteste alltid begynner med mennesket
Human Innovation er en tverrfaglig klynge som bruker designdrevet innovasjonsmetodikk for å skape en mer bærekraftig samfunns- og næringsutvikling. Monica Hannestad kommer og deler sin innsikt i hvordan Bergen kommune i samarbeid med DigiBygg innovativt har «digitalisert sammen» gjennom oppbyggingen av en kultur for involvering og eksperimentering.
09:50 - 10:20: Den moderne byggeplassen brukt som innovasjonsarena
Innovasjonsleder i AF Gruppen Sebastiano Lombardo vil vise oss hvordan de effektivt og målrettet har økt merverdien i sine prosjekter i Bispevika gjennom dyp digitalisering og bruk av byggeplassen som arena for innovasjon.
10:20 - 10:40: Kaffepause
10:40 - 11:05: Åpne, desentraliserte innovasjons-klynger driver utviklingen framover
Tor- Arne Bellika fra Smart Construction Cluster i Alta vil vise hvordan distriktene driver utviklingen framover gjennom «open innovation clusters.» Gjennom etableringen av en støttende, teknisk infrastruktur i Alta - og et tett samarbeid med andre klynger - har man skapt et tilbud for en regional næring som ellers ikke ville hatt mulighet til å investere i denne typen infrastruktur.
Vi vil også se på hva buildingSMART kan tilby distrikter og byer som ønsker å komme igang med digitaliseringen, og på den måten lykkes i å skape fremtidens smarte bygg, smarte byer og smarte samfunn.
11:05 - 11:30: Standardisering og innovasjon i et større perspektiv
Jacob Mehus fra Standard Norge vil i dette foredraget besvare spørsmålene:
11:30 - 12:30: Lunsj
Sesjon 2: BIM FOR INFRASTRUKTUR
12:30 - 12:35: Intro - BIM for infrastruktur
Trimbles Heidi Berg har satt sammen denne sesjonen for å blant annet vise hvor langt åpenBIM for infrastruktur faktisk har kommet.
12:35 - 13:00: Kan leveranser på åpenBIM gi nytteverdi også for jernbaneprosjekter?
Thomas Fløien Angeltveit fra Norconsult kommer og viser forsamlingen hvordan Rådgiver og BaneNOR i fremtiden vil levere modeller på åpenBIM, inneholdende mengder og informasjon, som grunnlag for entreprenørens tilbud. Og hvordan åpenBIM åpner opp for heldigitale samferdselsprosjekter med «byggbar BIM.»
13:00 - 13:20: åpenBIM for Infrastruktur. Hva er under utvikling og hva kan vi nyttiggjøre oss allerede i dag?
Trimble Solutions’ Johnny Jensen kommer og gir oss ett innblikk i hvilke fag og objkekter som med fordel kan leveres som IFC allerede i dag. «IFC Road» og «IFC Rail.» er fortsatt på utviklingsstadiet, men «IFC Alignment» er klar!
13:20 - 13:30: Kort kaffepause
13:30 - 13:50: Flyt i samarbeidet mellom aktører på enkel samhandlingsplattform
AF Gruppens Rune Karlstad kommer og snakker om hvordan «Trimble Connect» ikke bare har gjort digitalisering av Bispevika-prosjektet mulig, digitaliseringen har også vist seg svært effektiv, oversiktlig og forenklende.
13:50 - 14:10: Den enkleste veien fra konsept til pågående, industrialisert byggeprosjekt
Cowis Kristoffer Tungland og arkitekt Bridget White presenterer hvordan de på Stavanger Sykehus har gått fra konseptfasen til et storskala, industrialisert byggeprosjekt gjennom bruk av en tverrfaglig arbeidsflyt. En arbeidsflyt som benytter åpenBIM for å inkludere alle aktørene. Både i prosjekteringen, utførelsen og i utarbeidelsen av de industrialiserte «byggeklossene.»
14:10 - 14:30: Kaffepause
Sesjon 3: åpenBIM I ET VIRKSOMHETSPERSPEKTIV
14:30 - 14:35: Intro - åpenBIM i et virksomhetsperspektiv
Denne sesjonen er satt sammen av Chi Ho Lau og vi ser nærmere på hvordan store og små eierorganisasjoner nyttiggjør seg digitaliseringen. I hele virksomheten og gjennom hele livsløpet.
14:35 - 15:00: «As is» skal det være. Aldri mer «As built» og handover!
Christopher Christensen, prosjektutvikler for St. Olav Eiendom vil fortelle om bruken av EBIM p? St. Olavs Hospital HF. Vi vil blant annet se hvordan de har samlet all bygningsmasse i en løsning og hvordan virksomheten for øvrig samhandler digitalt ved hjelp av modellserver.
15:00 - 15:25: Bim i virksomhetsperspektiv. Hva er viktig for byggherren
Håkon Kvåle Gissinger fra Trøndelag fylkeskommune vil presentere hvorledes Trøndelag fylkeskommuner Gjennom aktiv bruk av BIM i de initiale prosjektfaser (tom skisseprosjekt) ønsker å legge til rette for nye bygninger som på en best mulig måte støtter opp under kjernevirksomhetens behov. Presentasjon vil b.l.a. vise eksempler på to ulike tilnærminger til utvikling av romprogrammet, og hvorledes dette kan påvirke kjernevirksomheten.
15:25 - 15:50: Slik møter COWI skjerpede krav fra byggherrene
COWIs Ingrid Alvsåker kommer og forteller om hvordan COWI har spisset og utviklet sin organisasjon for å kunne møte de nye prosjektkravene fra sine kunder.
15:50 - 16:15: Nye Veier ønsker heldigitale prosesser i sine prosjekter. Hva med driftsfasen?
BIM sjef i «Nye Veier» Per Qvalben kommer og deler sine tanker om hvordan de på en best mulig måte skal stille krav til åpenBIM i sine utbyggingsprosjekter. En av utfordringene er hvordan det skal tilrettelegges for AIM og BIM i driftsfasen.
Sesjon 4: SUPPLY CHAIN «PECHA KUCHAa»
16:35 - 16:40: Intro - Supply Chain Pecha Kucha
Det har skjedd mye innen «supply chain» det siste året og for å få et bredt perspektiv vil vi gjennomføre sesjonen som en Pecha Kucha med mange kjappe, konsise og morsomme foredrag. Løvenskiold Handels Alexander Brage Hansen har satt sammen denne sesjonen hvor vi skal se nærmere på BIM brukt i produktsøk, varehandel og logistikk.
16:35 - 17:55; Supply Chain Pecha Kucha
Det siste året har det skjedd en stor utvikling og vært mange initiativer innenfor produktsøk, varehandel og logistikk. Eksempler på dette er: BNL sitt frikjøp av data fra coBuilder og Norsk Byggtjeneste; Virkes lansering av NeB Supply-standarder for elektronisk handel av byggevarer og CEN/TC 442s tilrettelegging av standardiserte strukturer for utveksling av produktinformasjon. Sentralt i alt dette arbeidet står buildingSMARTs standarder.
For å belyse hele den kronglete forsyningskjeden - og hva som kan gjøre den enklere og langt mer håndterbar - i en stadig mer digital hverdag, vil vi i løpet av snaut nitti minutter gjennomføre intet mindre enn ti Pecha Kucha-foredrag. Hvert på maksimalt 6 minutter og 40 sekunder.
Dette gjør vi for å slippe mange talere og vinklinger til, pløye oss effektivt gjennom HELE den kronglete forsyningskjeden.
Programmet for sesjonen ser slik ut:
18:00 - 19:15: åpenBAR
19:15 - 22:00: Middag med prisutdeling
I år ønsker vi å ha en mer eksklusiv og verdig ramme for våre gjeve prisutdelinger. Av den grunn avvikler vi disse under middagen. Som en del av prisutdelingen har vi fått juryen til å velge ut de tre beste studentoppgavene. Disse vil bli presentert mellom forrett og hovedrett. Og du og de andre deltagerne stemmer fram vinneren som mottar «buildingSMARTs Studentpris» på 10 000 kroner.