Program Byggstämma 2019 – 15 maj

Programmet uppdateras löpande.

Konferenslokal: Vävenscenen våning 1, Väven
Entré: Västra Strandgatan 11 (nere mot älven) 

Obs! Formell Byggstämma 2019 startar kl 12.45. 

FÖRMIDDAG
För dig som kommer tidigt erbjuder vår region Norra Norrland ett program som belyser digitalisering och hållbarhet. Exemplen hämtas från Umeå och Västerbotten och ger en bild av byggande och samhällsutveckling i norra Sverige. 
Moderator: Angela Ekman-Nätt 

09.00-12.45 Registrering – i anslutning till konferenslokalen 

10.15  Staden Umeå samt Norra Sverige
Umeå har fördubblat sin folkmängd de senaste 50 åren och beräknas vara 200 000 invånare år 2050. Med växande IT-näring, flera universitet, ett rikt kulturliv och en stark byggmarknad är Umeå en spännande och innovativ stad. Vi belyser även regionen i övrigt för att ge en bild av den innovationskraft, lönsamhet och tillväxt som finns i norra Sverige. Gästtalare: Anna Olofsson, marknadschef, Umeå kommun.

10.30  Hållbar samverkan /Nätverk/City Lab  
Nätverket för hållbart byggande och förvaltande startade i Umeå för 10 år sedan. Nätverket består av företag, organisationer och myndigheter med gemensamma ambitionen att samhället skall utvecklas i en hållbar riktning till nytta för människor, samhälle och miljö. Ett exempel är nya bostadsområdet Tomtebo strand, som är ett samverkansprojekt inom City Lab mellan Umeå kommun, HSB, NCC, PEAB, Riksbyggen, Rikshem, Skanska, Slättö, Umeå Energi, Upab och Vakin. Tillsammans har man tagit fram ett hållbarhetsprogram som ska vara ett stöd genom hela processen – från detaljplan till drift. Gästtalare: Michael Jalmby, koordinator 

10.45  Digitalisering ger nya insikter - Exempel från företaget Mobilaris
Mobilaris jobbar med att koppla ihop digital information om människor, maskiner, utrustning och deras arbetsuppgifter. Ändamålet är att skapa beslutsstöd som hjälper företag att bli säkrare och mer effektiva i deras dagliga verksamhet. Sedan ett tag tillbaka har Mobilaris varit verksamma vid gruvor, tunnlar och vattenverk. På senare tid har produkten vidareutvecklats för att passa ovanjordverksamhet inom bl a byggindustrin. Gästtalare: Andreas Eriksson, Mobilaris

11.00  Skellefteå laddar om 
Northvolt har börjat bygga sin stora batterifabrik i Skellefteå. Fabriken, som är tänkt att bli en av de absolut största i Europa och som ska tillverka litiumjonbatterier, väntas ge flera tusen nya arbetstillfällen. Samtidigt pågår nu bl a byggandet av Norrbotniabanan och andra spännande projekt. Gästtalare: Enar Nordvik, arkitekt, Skellefteå kommun.

11.15  Urbanisering och funktionella regioner 
Centrum för regionalvetenskap (Cerum) initierar och genomför forskning om regional utveckling, bedriver tvärvetenskapliga forskningsprojekt och sprider forskningens resultat till olika samhällsintressen.
Gästtalare: Lars Westin, Professor, CERUM Se Youtubeklipp
                                        
11.45  Lunch
i caféet utanför konferenslokalen.                

12.45  Formell Byggstämma 2019
Svante Hagman, förbundsordförande Sveriges Byggindustrier, hälsar välkommen.

13.50  Kaffe med mingel i caféet utanför konferenslokalen.

EFTERMIDDAG 
Eftermiddagens program belyser sund konkurrens, ett av Sveriges Byggindustriers fyra fokusområden.

14.20  Stora investeringar  så bygger vi Sverige starkt och hållbart
Anförande av Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister

14.50  Sund konkurrens
Under det senaste året har hundratals workshops genomförts över hela landet där aktörer i och omkring byggbranschen har bidragit med kunskap och erfarenheter om vad som krävs för att skapa sund konkurrens. Bakgrunden är att vi tillsammans med
fackförbundet Byggnads sökte och beviljades medel från Arbetsmiljöverket för att gemensamt ta fram en nulägesanalys av var byggbranschen står i frågan. På stämman redovisas resultatet av det breda samtalet, dvs om nuläge och önskat läge.
Projektledare: Charlotte Wäreborn Schultz

15.10 Framåtblick: – Vad gör vi nu?
Panelsamtal med branschexperter under ledning av Catharina Elmsäter Svärd, vd Sveriges Byggindustrier. 

16.00  Olika hållbarhetsperspektiv på sund konkurrens
Representanter från branschen presenterar olika perspektiv på hållbarhet kopplat till sund konkurrens:

16.50  Ett lättare sätt att rädda världen
Gästtalare: Per Grankvist, journalist, författare och folkbildare
Klimatkris och konsumtionshets, bristande mångfald och integrationsproblem är bara några hållbarhetsfrågor som organisationer förväntas jobba med för att ta samhällsansvar idag. Problemet är bara att hållbarhet är världens kanske mest komplexa ämne att prata om. Per Grankvist är en av Sveriges främsta hållbarhetsexperter. På ett lärorikt och underhållande sätt berättar han hur man ska tänka för att hållbarhetsarbetet ska bli lättare, roligare och lönsammare. 

17.40  Incheckning hotellrum
Nycklar delas ut strax utanför konferenslokalen.

18.15  Fördrink med mingel
Lokal: P5 (våning 5, Väven)

18.45  Middag med underhållning 
Lokal: P5 (våning 5, Väven)
Underhållning: Lisa Miskovsky