Marcus och Emma  – om fysisk och psykisk utveckling

Marcus Olausson
Marcus har varit aktiv inom flertalet idrotter men handboll var det han höll på med längst. Han har gått på handbollsgymnasium, spelat i ungdomslandslagen, i elitserien och även några år utomlands.
Efter att han slutade med handbollen så arbetade Marcus som PT samt utbildade tränare via SAFE. Marcus har också medverkat i  Gladiatorerna på TV4 som Herkules samtidigt som han utbildade sig till läkare. Sedan ett år jobbar han på barn och ungdoms medicin. 

Emma
Emma har en bakgrund inom föreningsidrotten främst som gymnast och dansare. Emma har också tränat friidrott samt varit ledare och instruktör. Hon är idag specialist läkare inom barn-och ungdoms medicin och har varit cup och tävlingsläkare åt sin förening när de anordnat tävlingar.

Avsnitt 1

Volume

Första delen handlar om basal fysiologi och anatomi och tar upp begrepp som aerob-,  respektive anaerobträning, konditionsträning, styrketräning, plyometriskträning samt maxpuls hos en växande individ. Även musklernas uppbyggnad och olika typer av muskelfibrer samt hur vårt skelett är uppbyggt avhandlas i avsnittet

Avsnitt 2

Volume

I den här delen berättar vi mer om hur medvetande, minne och koncentration påverkar vår kapacitet och utveckling när vi tränar. Vi går ytligt igenom våra sinnesorgan och dyker lite djupare i begrepp som motorik, motoriska grundrörelser, koordination och hur dessa färdigheter utvecklas under uppväxten.

Avsnitt 3

Volume

Här fokuserar vi på barn i 3-7åå och hur dom utvecklas fysiskt och psykiskt och vad det får för implikationer på hur man kan tänka när man lägger upp träningen i den här åldersgruppen

 


Avsnitt 4

Volume

I den här delen är det barn i åldrarna mellan 7-12åå och deras utveckling som ligger i fokus. Här börjar vi också titta på den stora omställningen som puberteten medför eftersom en del barn påbörjar sin pubertet redan i den här åldern.

Avsnitt 5

Volume

När man är 12-16 år är man både barn och en ung vuxen. Puberteten är i full gång och medför stora omställningar både fysiskt, psykiskt och emotionellt. Det gör också att man kan börja tänka annorlunda när man lägger upp träningen. Det fokuserar vi på i den här delen.

Avsnitt 6

Volume

Sista delen. Här försöker vi knyta ihop säcken med den nya kunskapen vi fått. Vi drar slutsatser och uppmärksammar tränarens stora och viktiga roll, inte bara pga sitt engagemang och sina kunskaper inom fysiologi och anatomi men även som förebild och vägvisare. Dolda handikapp och olika grundförutsättningar liksom olika mognadstakt och risken med att toppa tidigt diskuteras också i den här delen.