Ladda ner programmet här

TORSDAG 4 APRIL

08:15 REGISTRERINGEN ÖPPNAR

9:00 - 10:30 PLENUM

Välkommen!

Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger hälsar välkommen och öppnar konferensen

 

Grattis Miljöbalken 20 år! Vad ville vi och hur blev det?

I år är det 20 år sedan Miljöbalken trädde i kraft. Mycket har hänt sedan dess - blev det som beslutsfattarna tänkt sig? 

 

Miljöbalkens roll i samhällsomställningen - hur ser framtiden ut?

Alla är överens om att vi har en omställning framför oss, men hur ser den ut och vilka olika intressen kommer ställas mot varandra? Vilka aktörer ska samverka nationellt och internationellt, och vilken roll kommer Miljöbalken ha om fem eller 20 år?
 

 

Hållbara principer i Miljöbalken - nu och senare 

Kan de allmänna hänsynsreglerna i Miljöbalken användas på nya miljöproblem? Här får du ta del av ett konkret exempel på hur två aktörer lyckats använda hänsynsreglerna i praktiken när nya miljöproblem står för dörren.

 

10:45 - 12:15 PARALLELLSESSION 

Effektivare tillsyn och smartare vägledning genom samverkan

Miljötillsynsutredningens förslag innebär förändringar för tillsynsmyndigheterna. För att förändringarna ska bidra till en effektiv, likvärdig och rättssäker tillsyn behövs dialog med och inspel från tillsynsmyndigheterna. 
Vi diskuterar de gemensamma utmaningarna:

1. En nationell miljötillsynsstrategi – hur kan den bli vårt gemensamma effektivt styrande dokument?

2. Smartare vägledning – hur kan olika aktörer tillsammans tillgodose behoven?

Målgrupp: Du som planerar miljö-och hälsotillsyn eller vägledning inom kommun och länsstyrelse 

 

Goda ljudmiljöer och WHO:s nya hälsobaserade riktvärden 

WHO publicerade nya hälsobaserade riktvärden för buller 2018. Vilka hälsoeffekter har buller och vad säger WHO:s nya rön? Hör mer om hur goda ljudnivåer kan uppnås i bebyggda områden för att minska hälsoeffekterna av buller.  

Målgrupp: Du som arbetar inom hälsoskydd och planering på kommuner och länsstyrelser 

 

Genomförandet av EU:s avfallspaket samt förbättrad avfallsstatistik och spårbarhetssystem

Hör Naturvårdsverket och Miljö-och energidepartementet berätta om genomförandet av avfallspaketet i svensk rätt samt om regeringsuppdrag om spårbarhetssystem för farligt avfall och förbättrad avfallsstatistik. Deltagarna på passet ges möjlighet att kommentera och framföra synpunkter på arbetet.

Målgrupp: Du som planerar miljötillsynsverksamhet eller utför miljötillsyn samt verksamhetsutövare som kommer att påverkas av förändringarna i avfallslagstiftningen

 

Rättspraxis - när en åtgärd är förbjuden enligt artskyddsbestämmelserna

Hör om Klinthagendomen och hur den kan tolkas. Vi avhandlar även delar av Bombmurkledomen och hur den förhåller sig till EU-rätten. Naturvårdsverket vägleder om hur dessa domar kan tolkas inom prövning och planering.

Målgrupp: Du som arbetar med prövning inom artskydd, fysisk planering eller är berörd av artskyddsbestämmelserna

 

Miljöbedömningar - ett viktigt verktyg i samhällsomställningen 

Idag pågår ett omfattande bostadsbyggande runt om i landet, ofta i form av förtätning. Samtidigt pågår kampen för att bevara den biologiska mångfalden. Vilken är miljöbedömningens roll i detta och hur kan den bidra till samhällsomställningen? Hör inspirerande talare som delar med sig av sina erfarenheter av hur gröna planeringsunderlag och miljöbedömningar kan spela roll och diskutera med kollegor om hur miljöbedömning och gröna underlag kan bidra till hållbarhetsmålen!

Målgrupp: Du som arbetar med miljöbedömningar i planering

 

12:15 - 14:00 LUNCH, UTSTÄLLNINGAR OCH MINISEMINARIUM 

Miniseminarium under lunchen

13:00 - 13:30 Tillsynsvägledning och rapportering av industriutsläppsverksamheter – var med och påverka

I Industriutsläppsdirektivet (IED) finns det krav på rapportering men varför är den viktig? Förra årets rapportering; vad blev bra och vad kan göras bättre? Naturvårdsverket berättar om sin aktuella vägledning om industriutsläppsverksamheter (IUV) och vad som planeras framöver. Du som arbetar med tillsyn av IUV får gärna bidra med förslag till förbättringar av Naturvårdsverkets tillsynsvägledningar kring IUV under det här seminariet.  

Målgrupp: Du som planerar, utför miljötillsyn eller vägledning av industriutsläppsverksamheter (IUV) samt verksamhetsutövare

 

13:00 - 13:30 Undersökning och beslut om betydande miljöpåverkan för verksamheter och åtgärder

Undersökning och beslut om betydande miljöpåverkan föregår i många fall miljöbedömning enligt 6:e kapitlet miljöbalken. Du får veta vad ett beslut om betydande miljöpåverkan ska grundas på, hur besluten idag faktiskt ser ut samt hur ett beslut bör vara utformat för att ge stöd i arbetet med en specifik miljöbedömning eller liten miljökonsekvensbeskrivning. Naturvårdsverket berättar om sin aktuella vägledning och vad som planeras framöver. 

Målgrupp: Du som arbetar med miljöbedömningar för verksamheter och åtgärder

 

14:00 - 15:15 PLENUM 

Miljöbalken och klimatet

Budskapet från FN:s klimatpanel IPCC:s specialrapport är att redan en 1,5 graders global uppvärmning får allvarliga konsekvenser för vårt samhälle. Även sommarens torka och dess samhällspåverkan påminner oss om att en samhällsomställning behövs om vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta. Vilken roll har miljöbalken i arbetet och vilka begränsningar finns? Hur kan miljöbalken användas för att åstadkomma bättre energihushållning och klimatanpassning?

Världens största nyhet

Så hanterar vi klimatkrisen på individnivå - och den samhällsomställning som kommer.

 

15:15 - 16:00 FIKA OCH UTSTÄLLNING 

16:00-16:45 PLENUM

Skarvarnas planet

Skarvarnas planet handlar om oss människor som art, vilka vi är och varför det blir som det blir. Den handlar om konflikten mellan de två verkligheter vi lever i, den biologiska och naturvetenskapliga som vi och resten av universum består av. Och den andra verkligenheten som består av vår fantasi och de villfarelser som vi bär på. 

 

Sammanfattning av dagen

Moderatorerna sammanfattar dagen och välkomnar till pubafton.

 

17:00 - 20:00 PUBAFTON OCH 20-ÅRS JUBILEUM! 

 

 

FREDAG 5 APRIL

 

08:30 REGISTRERINGEN ÖPPNAR

09:00 - 09:45 PLENUM

Vad vill den nya regeringen?

Vad vill regeringen fokusera på inom miljöbalksområdet? Vi har statssekreteraren hos miljö- och klimatministern, Gunvor G Ericson, på plats för att svara på det. 

 

Trender och aktuella frågor inom EU

 

09:45 - 10:20 FIKA OCH UTSTÄLLNING

10:20 - 11:50 PARALLELLSESSIONER 

Innovationskritiska metaller i Sverige och världen

Nya miljö - och teknikinnovationer ställer större krav på balansen mellan gruvbrytning och användning av metaller. I det här passet får du höra var metallerna finns, både i Sverige och världen. Hör om balansen mellan metallers betydelse för miljönytta i tekniken och gruvverksamhet. Hör hur Sverige kan arbeta för att bidra till en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller. Vi får också höra om hur den här balansen kommer till uttryck i praktiken i en aktuell tillståndsprövning. 

Målgrupp: Du som arbetar med strategiska miljöfrågor eller tillståndsprövning. 

 

Klimatanpassa med miljöbalken som verktyg – myndigheternas roller och ansvar  

Miljöbedömningar, prövning och tillsyn är viktiga verktyg för att anpassa samhället till ett förändrat klimat - men hur går man tillväga och vad finns det för stöd? Här får du inspirerande exempel på hur miljöbalken tillämpats för att åstadkomma konkreta klimatanpassningsåtgärder.

Målgrupp: Du som arbetar på kommun och länsstyrelse med prövning, tillsyn och planering samt du som är verksamhetsutövare

 

Rimlighetsavvägning - en utmaning 

Här får du ta tal del av hur samhällsekonomiska beräkningar utgör en del av rimlighetsavvägningen (2 kap. 7§ miljöbalken).

Målgrupp: Du som planerar eller utövar tillsyn eller arbetar med prövning enligt miljöbalken samt du som är verksamhetsutövare

 

Hållbara principer i praktiken - Vad är aktuellt på hälsoskyddsområdet och vilka kommande utmaningar finns det?

Under passet kommer Folkhälsomyndigheten bland annat att berätta om sin uppdaterade vägledning om buller inomhus, arbete kopplat till klimatförändringar och sommarens värmebölja, samt arbetet med objektburen smitta. Vi hör också Stockholms stad som delar med sig av sina erfarenheter av det stora legionellautbrottet våren 2017. Vad fungerade bra, vad kunde ha gjorts bättre och vilka utmaningar mötte man på vägen?

Målgrupp: Du som arbetar med hälsoskydd på tillsynsmyndighet och inom kommun

 

Miljöanpassning av vattenkraft  

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) berättar om arbetet med den nationella planen och vilka övriga förändringar som är på gång med anledning av den nya lagstiftningen. Den 1 januari 2019 trädde nya bestämmelser i kraft som rör vattenverksamhet. All vattenverksamhet för produktion av vattenkraftsel ska förses med moderna miljövillkor och många tillstånd kommer att behöva omprövas. Genomförandet av prövningarna kommer att ske enligt en nationell plan som tas fram av HaV, Energimyndigheten och Svenska Kraftnät.

Målgrupp: Du som arbetar på länsstyrelser eller är verksamhetsutövare 

 

11:50 - 13:20 LUNCH, UTSTÄLLNINGAR OCH MINISEMINARIUM 

Miniseminarium under lunchen

12:25 - 12:55 Grön infrastruktur i prövning och planering 

Grön infrastruktur innebär nya perspektiv där landskapets sammanhang och funktioner synliggörs. Vad kan detta komma att innebära i fysisk planering och tillståndsprövningar i framtiden? Under sessionen får du veta mer om arbetet med grön infrastruktur och ta del av inspirerande exempel från kommuner och länsstyrelser.

Målgrupp: Du som arbetar med prövning och planering inom kommuner och länsstyrelser samt verksamhetsutövare.

 

12:25 - 12:55 Med sikte på en hållbar dagvattenhantering

Naturvårdsverket berättar om rollen när det gäller dagvatten och arbetet med dessa frågor. En analys av kunskapsläget kring dagvatten utlovas och vad som kommer göras härnäst. Publiken får gärna bidra med förslag och synpunkter.

Målgrupp: Du som arbetar med dagvattenfrågor

 

13:20 - 14:20 PARALLELLSESSIONER 

Hållbara saneringar av förorenade områden

För en hållbar sanering av förorenade områden behövs ny teknik men även andra innovativa åtgärder och arbetssätt. Hör representanter för EU-projektet INSURE berätta om sitt arbete med att minska föroreningar i Östersjön genom nya saneringsåtgärder samt många fler inspirerande exempel.

Målgrupp: Du som planerar eller utför miljötillsyn inom förorenade områden

 

Invasiva främmande arter (IAS) – så påverkas kommunerna och avfallsbranschen 

Invasiva främmande arter är en stor fråga för kommunerna som ansvariga för t.ex. planering och skötsel av parker, bekämpning av invasiva växter på kommunal mark och hantering av avfall. Den 1 januari 2019 kom den svenska förordningen som sätter ramarna för det svenska arbetet mot invasiva främmande arter och som öppnar för ytterligare ansvar till kommunerna, t.ex. tillsyn. Naturvårdsverket ger information om regelverket och du får ta del av goda exempel på arbetet framöver med bekämpning av invasiva främmande arter. Fokus läggs bl.a. på avfallsfrågan – hur ska vi hantera växtavfall från invasiva främmande växter för att inte avfallet ska bli en spridningsrisk? Frågan är inte löst. Var med och bidra med erfarenheter och goda idéer för att hitta en lösning.

Målgrupp: Du som arbetar inom kommunen med t.ex. planering och skötsel av parker, naturvård, avfall eller tillsyn, samt du som jobbar inom avfallsbranschen

 

En resurseffektiv masshantering

Ett intensivt bostadsbyggande och vägbyggande leder till en omfattande hantering av massor. För att få till en resurseffektiv hantering krävs att de massor som är tekniskt och miljömässigt lämpliga, återanvänds eller återvinns där samhällsnyttan är som störst. Naturvårdsverket berättar om pågående arbeten för att underlätta för en mer resurseffektiv och cirkulär masshantering. En del i det arbetet är revideringen av Naturvårdsverkets handbok för återvinning av avfall i anläggningsarbeten. 

Målgrupp: Du som arbetar med masshantering av avfall

 

Uppsökande tillsyn - metodiken som följer förändringarna i samhället och skapar samverkan mellan myndigheter

I ett samhälle som förändras är det viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv att tillsynsmyndigheterna följer med i utvecklingen. Vad som fungerade för 10 år sedan kanske inte fungerar idag. Hör Miljöförvaltningen i Malmö stad dela med sig av sina erfarenheter kring uppsökande tillsyn med fokus på samarbete med andra myndigheter kring otillåtna avfallsexporter. De ger konkreta förslag och exempel på hur uppsökande hållbar tillsyn kan utföras, hur oseriösa verksamheter kan hittas och hur det går att få till ett effektivt samarbete med andra myndigheter. 

Målgrupp: Du som planerar miljötillsynsverksamhet eller utövar miljötillsyn på kommun och länsstyrelse

 

Vad kan vi lära oss av Sveriges införande av avloppsdirektivet?

Det pågår en kraftsamling för att förbättra Sveriges efterlevnad av avloppsdirektivet och öka kvalitén på rapporteringen som sker vartannat år. Hör mer om avloppsdirektivet och genomförandet i Sverige. En kort historisk tillbakablick, nulägesbeskrivning och framåtblick med koppling till pågående översyn av avloppsdirektivet och resonemang kring eventuella nya krav utöver rening av kväve, fosfor och organiskt material kommer att presenteras. Naturvårdsverket presenterar aktuell vägledning och ger tillsammans med länsstyrelsen Skåne och Västmanland samt Arboga kommun, exempel på verktyg och resultat från pågående samverkansprojekt kring förbättrad rapportering och tillsyn och kontroll av avloppsreningsverk. Hör också Naturvårdsverket berätta om investeringsbidrag för implementering av teknik för avskiljning av läkemedelsrester vid avloppsreningsverk och utlysningen för detta. 

Målgrupp: Du som arbetar med tillsynsvägledning och tillsyn av avloppsreningsverk samt verksamhetsutövare 

 

14:20 - 14:50 FIKA MED UTSTÄLLNING

14:50 - 15:30 PLENUM

Kinaeffekten på miljön

I sin föreläsning kommer Ola Wong prata om hur Kina, USA och Sverige kommunicerar om miljö och vad de gör i verkligheten. Ola kommer att berätta om hur det politiska systemet formar hur man kan och försöker hantera miljöfrågor. Han kommer också utifrån sina erfarenheter berätta om vad du kan göra om du någon gång skulle hamna i smog där du inte kan se om det brinner i grannhuset. 

Ola Wong är journalist som efter att ha blivit sjuk av smogen i Peking skrev boken Pekingsyndromet - Kina, makten, pengarna. 

 

Avslutningstal 

Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger summerar Miljöbalksdagarna 2019.