Seminarier  

 

   

 

 

Hur ser regionens och kommunernas planering ut inom stadsutveckling och bostadsbyggande, infrastruktur och kompetensutveckling? Vad ser företagen för affärsnytta med Ostlänken och hur påverkas efterfrågan på kompetens och jobb? Under dagens två seminariepass får ni möjligheten att välja mellan 5 parallella föreläsningar. Det kommer att vara samma innehåll vid båda tillfällen, välj därför olika seminarier vid pass 1 och pass 2.


 

KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Kl 14.00 & 15.00

Att ny transportinfrastruktur – som Ostlänken – förbättrar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad det vet vi, men kommer Ostlänken påverka pendlingen för ingenjörer lika mycket som den för sjuksköterskor?
Region Östergötland visar hur flytt- och pendlingsmönster skiljer sig åt i olika utbildnings- och
 yrkesgrupper.

Styrbjörn Holmberg, samhällsanalytiker Region Östergötland

 

NÄRINGSLIVSUTVECKLING I REGIONEN MED FOKUS PÅ NORRKÖPING OCH LINKÖPING

Kl 14.00 & 15.00

Näringslivet står inför århundradets tillväxtchans i och med Ostlänken. Förutsättningarna för ökad tillväxt och konkurrenskraft stärks med kommande investeringar i regionen. Detta innebär utmaningar med även nya möjligheter för näringslivet i Norrköping och Linköping. Ta del av hur näringslivets förutsättningar påverkas och vilka nya möjligheter som uppstår när plats skall beredas för Ostlänken och den stadsomvandling som följer.
Linköping och Norrköping kommun i samverkan med Östsvenska Handelskammaren/East Sweden Infra Cluster, (ESIC).

Johanna Palmér, Östsvenska handelskammaren
Pia Carlgren, Näringslivsdirektör Linköpings kommun
Pontus Lindblom, Näringslivsdirektör Norrköping

Erik Åqvist, Näringsliv och tillväxt, Linköpings kommun

 

STADSUTVECKLING LINKÖPING

Kl 14.00 & 15.00

Linköpings utveckling är stark och byggkranarna har under många års tid varit en naturlig del av stadsbilden. Våra redan goda förutsättningar förbättras med Ostlänken och det planeras för fullt för att skapa största möjliga nytta för kommunens och regionens invånare och näringsliv. Genom innovativa arbetssätt flyttar vi fram gränserna för svenskt  samhällsbyggande och ökar konkurrenskraften i hela Linköping. Ta del av aktuella planer och exploateringsprojekt i Linköping

Alisa Basic, planchef Linköping

 

STADSUTVECKLING NORRKÖPING

Kl 14.00 & 15.00

Redan nu märks effekterna av Ostlänken i Norrköping - byggandet ligger på rekordnivåer och kikar man in i framtiden ser utvecklingen ut att fortsätta. Med nya stadsdelen Inre hamnen i startgroparna och med omvandlingen av Butängen med ny centralstation runt hörnet väntar en spännande utveckling för staden. Hur ser Norrköping ut när Ostlänken är på plats och hur ser vägen dit ut? Kom och ta del av Norrköpings kommuns arbete.

Dag Johansson, enhetschef samhällsbyggnadskontoret, Norrköping

 

STADSUTVECKLING FINSPÅNG/MOTALA

Kl 14.00 & 15.00

Hela regionen utvecklas starkt, tydliga exempel på det är Finspång och Motala som aktivt jobbar för att ta del av Ostlänkens potential! Vad gör kommunerna för att stärka sin egen utveckling, vad görs i relationen till Norrköping och Linköping? Vad krävs av andra kommuner och aktörer för att effekter ska uppstå i en större geografi? Finspång och Motala beskriver sina planer och ambitioner och kommande utmaningar.

Peter Ingesson, kommunchef Motala 
Anders Axelsson, kommundirektör Finspång