Talare

Patrik Danielson är professor och dekan för Medicinska fakulteten vid Umeå universitet, och verksam som överläkare vid Norrlands universitetssjukhus, Region Västerbotten. Han har varit statlig representant i den nationella styrgruppen för ALF-avtalet sedan dess tillkomst 2015; först under mandatperioden t.o.m. 2018, och sedan via ett omförordnande av regeringen inför 2019. Han har deltagit i, och även lett, flera arbetsgrupper under styrgruppen som arbetat med utformningen, och nu senast revisionen, av riktlinjerna för utvärderingen av den kliniska forskningens kvalitet. I övrigt är han bl.a. ledamot i Vetenskapsrådets kommitté för kliniska studier och nytillträdd styrelseledamot i Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF), samt tidigare ledamot av Svenska Läkaresällskapets nämnd. Han är ögonläkare och bedriver forskning om ärrbildning i ögats hornhinna.

 

Silvana Naredi är professor i Anestesi och Intensivvård. Vicedekan för utbildning på grund- och avancerad nivå, Sahlgrenska akademin Göteborgs universitet. Lång erfarenhet av utbildning på olika nivåer och inom olika professioner från student till specialist. 2009-2013 samordnare för den regionaliserade läkarutbildningen vid Umeå Universitet. Varit studierektor för ST-läkare inom Anestesi/IVA vid Norrlands Universitetssjukhus samt ledamot av KVAST (KVAlitetssäkring av ST) inom svensk förening av Anestesi och Intensivvård (SFAI). Varit ansvarig för och deltagit i ett stort antal ST-kurser både inom och utanför den egna specialitén. Även varit nationell representant i European Society of Intensive Care Medicine och ansvarat i Sverige för European Diploma in intensive care medicine.

 

Ole Petter Ottersen
I took office as President of Karolinska Institutet on August 1, 2017 after having served eight years (2009-2017) as President of the University of Oslo (UiO). From 2002 to 2009 I was Director of Centre for Molecular Biology and Neuroscience - one of Norway's Centres of Excellence. I have served as Chief Editor of Neuroscience (2006-2009) - the official journal of the International brain research organization (IBRO) - and as panel leader in the European research Council (ERC Advanced Grants) from the start to 2012. I was Founding Chair (2016-2017) of a newly established European university network (the Guild of Research Intensive Universities) and chaired the Lancet Commission that studied the political determinants of global health inequalities (The Lancet-University of Oslo Commission on Global Governance for Health). I have had a strong research interest in the field of neuroscience, with a particular focus on synaptic structure and function and on the molecular mechanisms underlying edema formation and water transport in brain. In recent years I have been engaged in global health, much inspired by my experiences gained as Chair of the Lancet-University of Oslo Commission

 

Stefan Bengtsson är rektor och VD för Chalmers tekniska högskola sedan augusti 2015. Han är professor i fasta tillståndets elektronik, med forskningsfältet inom mikro- och nanoelektronik. Utöver anställningar vid Chalmers har han varit rektor vid Malmö högskola (2011-2015) samt gästprofessor vid Institute National Polytechnique i Grenoble. Stefan Bengtsson är vice ordförande i SUHF och ledamot av IVA.

 

Docent Fredrik Heintz är lektor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet. Han är ordförande i Svenska AI-sällskapet, föreståndare för forskarskolan inom Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och medlem i EU-kommissionens High Level Expert Group on AI. Hans forskningsområden är artificiell intelligens och autonoma system. Han är särskilt intresserad av gränslandet mellan kunskapsrepresentation och maskininlärning och hur autonoma system inkrementellt kan både lära sig och fatta egna beslut utifrån information som samlas in av systemet själv. Han är också väldigt aktiv i utbildningsfrågor där han bland annat infört begreppet datalogiskt tänkande till Sverige, ansvarat för utvecklingen av det nya civilingenjörsprogrammet Mjukvaruteknik, varit med i framtagningen av de nya läroplanerna för grundskolan där programmering ingår och nu leder han arbetet med fortbildning inom AI vid Linköpings universitet. Invald i IVA 2019.

 

Maria Wästfelt är chef för enheten för kliniska studier, som är en del av avdelningen för forskningsinfrastruktur på Vetenskapsrådet. Enheten arbetar med att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier, där en viktig del är Kliniska Studier Sverige som är ett samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner. Maria har tidigare bland annat arbetat med life science-frågor på Regeringskansliet, strategiskt ledningsstöd på Karolinska Institutet och har en forskarbakgrund inom molekylärbiologi.

 

Måns Rosen ledde utredningen om högspecialiserad vård och har tidigare varit chef för SBU och adjungerad professor vid Karolinska Institutet.

 

Ingemar Petersson arbetar idag som forskningschef vid Skånes Universitetssjukhus och som adjungerad professor vid medicinska fakulteten Lunds universitet. Med sin bakgrund som läkare med klinisk verksamhet under många år, många års ledningsuppdrag inom hälso- och sjukvården och med sin kliniska forskning brinner han för att omsätta klinisk forskning till nytta för patienterna. Detta leder till hans engagemang inom evidensbaserad medicin genom HTA-Skåne, Cochrane Sverige samt som ordförande i Region Skånes Metod och Prioriteringsråd. Han har också uppdrag avseende medicinska prioriteringar för Socialstyrelsen samt för Nationellt Prioriteringscentrum i Linköping.

 

Anders Edsjö är patolog och verksam som sektionschef och överläkare vid Klinisk genetik och patologi inom Region Skåne och har det senaste decenniet varit engagerad i utveckling och kvalitetssäkring av och forskning kring den molekylära patologin både nationellt och på europeisk nivå. Arbetet sker bland annat inom det nätverket Svensk molekylär patologi som han var med att initiera och som adjungerad medlem i styrelsen för Svensk förening för patologi med ett koordinerande ansvar för området. De senaste åren har intresset för molekylär diagnostik breddats och kanaliserats inom det nationella initiativet för precisionsmedicin, Genomic Medicine Sweden (GMS), där han är vice ordförande i ledningsgruppen och co-chair för GMS referensgrupp för solida tumörer.

 

Anne-Marie Wennberg är sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Efter studier i medicin började hon arbeta som läkare på sjukhuset 1989. Ann-Marie utbildade sig till specialist i dermatologi och venereologi, ett område där hon 2015 också blev professor (adjungerad 2010). Ann-Marie Wennberg har erfarenhet från ledarskap på flera nivåer. Hon har varit sektionschef, verksamhetschef och områdeschef – för område 5 som omfattar bland annat bild- och interventionscentrum samt operation, kirurgi och intensivvård och för område 2 som bland annat omfattar vuxenpsykiatri, akutsjukvård och intensivvård. Genom rollen som områdeschef har Ann-Marie varit en del av Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledningsgrupp sedan 2009. Hon tror på ett nära samarbete mellan akademier, näringsliv och sjukhus och på synliga, närvarande chefer som förmår leda i förändring. Ann-Marie har ett stort intresse för innovationsarbete och är utsedd av statsministern till ledamot i Nationella innovationsrådet. Ann-Marie Wennbergs forskning har handlat om olika former av hudcancer och hur sjukdomar som malignt melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer kan upptäckas, förebyggas och behandlas bättre.

 

Professor Agneta Holmäng, dekan Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Agneta Holmäng är dekan för Sahlgrenska akademin, den medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet, sedan 1 januari 2018. Innan dess var hon prefekt för institutionen för neurovetenskap och fysiologi i tolv år. Hon avlade sin läkarexamen vid Karolinska Institutet och doktorerade på Göteborgs universitet inom forskningsområdet kardiovaskulär prevention. Sedan 2002 är hon professor i laborativ medicin och forskar kliniskt och experimentellt om fetma och graviditetsdiabetes. Agneta Holmäng har varit ledamot av bedömningsgrupp vid VR, och bland annat bedömt ALF-ansökningar i Lund och Umeå. Hon har också genomfört utvärderingar för forskningsråd och stiftelser internationellt. Agneta Holmäng är styrelseledamot i Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF) och ordförande för dess granskningsnämnd. Hon har haft en rad nationella uppdrag, bland annat i Swedish Brain Power och Idrottsforskningsrådets vetenskapliga råd. Som dekan ser hon den goda samverkan med Sahlgrenska universitetssjukhuset som en av Sahlgrenska akademins främsta styrkor. ”God samverkan mellan akademi och universitetssjukhus är en nyckelfaktor för att stärka den kliniska forskningen i Sverige och i en konkurrensutsatt värld behöver vi ständigt bli bättre. Det finns stora möjligheter att samverka ännu bredare och lära av varandra för att möta framtidens utmaningar.”

 

Carolina Wählby är professor i Kvantitativ Mikroskopi vid Institutionen för Informationsteknologi vid Uppsala Universitet, och Director för SciLifeLabs nationella BioImage Informatics facilitet. Hennes forskning rör utveckling av beräkningsmetoder för att få ut vetenskapligt relevant information från bilddata med fokus på frågeställningar inom life science och medicin. Metodutvecklingen spänner från storskalig cell-baserad läkemedelscreening till AI metoder för analys av genuttryck, vävnadsmorfologi, och stödsystem för digital patologi, med finansiering från bland annat ERC och SSF. Hon är civilingenjör i molekylär bioteknik, doktorerade inom digital bildbehandling, och gjorde sedan postdoc inom genetik och patologi. Därefter arbetade hon sex år med utveckling av CellProfiler på Broad Institute of Harvard and MIT, och blev professor vid Uppsala Universitet 2014. Hon är medlem i Kungliga Ingenjörsvetenskaps Akademin, svensk representant i det Europeiska nätverket för biomedicinsk bildanalys (NEUBIAS) och sitter i styrelsen för AIDA.

 

Jan-Ingvar Jönsson är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet men ansvarar även för klinisk behandlingsforskning och kliniska studier. Han har varit ansvarig för flera av Vetenskapsrådets utlysningar under senare år, förutom inom medicin och hälsa även för rådsprofessor, internationell postdok och Proof-of-concept. Jan-Ingvar var ansvarig för Vetenskapsrådets uppdrag att utvärdera den kliniska forskningens kvalitet vid de landsting som omfattas av ALF-avtalet. Han har också flera internationella uppdrag och leder bland annat de europeiska nätverken JPIAMR (Joint programming initiative för antimicrobial resistance) och ICPerMed (International consortium för personalised medicine). I övrigt är han bl.a. ledamot av nämnden för statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och adjungerad ledamot av den nationella styrgruppen för ALF-avtalet. Jan-Ingvar är professor i medicinsk cellbiologi vid Linköpings universitet och bedriver forskning om blodstamceller och leukemiuppkomst, särskilt resistensmekanismer.

 

Lars Sandman är professor i hälso- och sjukvårdsetik och föreståndare för Prioriteringscentrum, Linköpings universitet. Han är etisk rådgivare inom Västra Götalandsregionen och ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets etiska råd. På nationell nivå är han medlem i Socialstyrelsens etiska råd, SBUs vetenskapliga råd och Rådet för nya terapier (NT-rådet). I sin forskning fokuserar han framförallt på prioriteringsetiska frågor, etisk värdering av ny teknologi inom vården, samt delat beslutsfattande. Han anlitas ofta för att göra etiska analyser för vårdgivare på olika nivåer i hälso-och sjukvårdssystemet.

 

Fredrik Kahl är professor i datorseende och maskininlärning vid Chalmers teknisk högskola. Han är forskningsledare för Computer Vision and Medical Image Analysis Group som utvecklar algoritmer och matematisk teori kring artificiellt seende för tillämpningar inom självstyrande fordon, medicinska stödsystem och augmented reality. Han är aktiv i både Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och Chalmers AI Research Centre (CHAIR).

 

Mats Sundgren, PhD, Director Health Informatics, AstraZeneca Biopharmaceutical R&D och har mer än 30 år erfarenhet av läkemedelsutveckling. Han är civilingenjör inom bioteknik och har disputerat inom Technology Management and Economics. Mats är baserad i Göteborg och har de senaste 10 åren arbetat med forskning och tjänsteutveckling av storskalig användning av elektronisk patientjournals data (EHR). Mats var koordinator för akademi-industri projektet EHR4CR inom Innovative Medicine Initative 2011-2016 med 35 partners i Europa för att koncepttesta en skalbar teknologi för att använda patientdata för klinisk forskning, som nu kallas Federated EHR Research platforms. Mats leder integrering av dessa tjänster inom AstraZeneca. Han sitter med i styrelsen för European Institute of Innovation through Health data och IMIT (Institute of Management of Innovation). 

 

Almira Osmanovic Thunström är forskare och verkamhetsutvecklare på Psykiatri Affektiva, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon forskar främst kring användandet av virtuell verklighet och brain control interfaces som verktyg inom psykiatrin, men har genom åren även använt sin kunskap inom big data och prediktiva analyser för att arbeta med flera AI-relaterade områden så som maskininlärning, automation och socialrobotik. Almira sitter för närvarande på AI Innovation of Sweden där hon aktivt arbetar med att främja samverkam mellan hälso-och sjukvården och andra industrier. 

 

Jenni Nordborg, PhD, är regeringens samordnare för life science och chef för Life science-kontoret på Regeringskansliet. Kontorets uppdrag är att samordna arbetet med life science-frågor inom Regeringskansliet och bemannas av medarbetare från Socialdepartementet, Näringsdepartementet och Utbildningsdepartementet. Kontoret har också i uppdrag att ta fram en nationell life science-strategi. Målsättningen med Life science-kontoret är att det ska kunna utgöra ett nav för hela life science-sektorn i Sverige och bistå samverkansinitiativ nationellt och internationellt. Tidigare har Jenni varit direktör och avdelningschef för avd Hälsa på Vinnova.

 

Katrine Riklund är professor och prorektor vid Umeå universitet samt överläkare i radiologi och nuklearmedicn vid Norrlandsuniversitetssjukhus i Umeå. Hon har lång och bred erfarenhet av ledning av forskning och undervisning och har haft ett flertal ledande positioner inom såväl akademi som sjukvård. Är styrelsemedlem i bla MedTEch4Health, SciLife lab och SNIC. Har tidigare varit medlem i beredningsgrupper för både VR, Cancerfonden och SSI och har varit svensk representant i ICRP. Hon har även varit ordförande i flera specialitetsföreningar bl.a. Svensk förening för medicinsk radiologi, Svensk förening för Nuklearmedicin, European Society of Radiologuy och har även grundat European Society of Hybrid Medical imaging. Hybrid imaging är hennes forskningsområde med fokus på PET/CT och PET/MR inom colorectal- och prostatacancer samt inom det kognitiva området och då med fokus på dopaminomsättning. Hon har även ett engagemang för infrastruktur för forskning och är sedan juni 2019 ordförande i universitetens referensgrupp för forskningsinfrastruktur (URFI). 

 

Thomas Lindén är chef för Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården och ingår i ledningsgruppen på Socialstyrelsen. Thomas är regeringens chefläkare (Government CMO), är ordförande för Nationella Screeningrådet samt i Beredningsgrupp 1 i processen för nivåstrukturering av den nationella högspecialiserade vården.
Till professionen är Thomas läkare, specialist i neurologi och psykiatri och forskare, docent vid Göteborgs Universitet och gästprofessor i Melbourne, Australien och har främst studerat problem med minne, tänkande och känsloliv. Thomas har lång erfarenhet från chefs- och ledaruppdrag i sjukvården och kommer närmast från uppdraget som regionchefläkare i Halland med ansvar för kvalitet och patientsäkerhet och var där delaktig i uppbyggnaden av regionernas nationella kunskapsstyrning. 

 

Björn Zoëga är sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm och känner att det är ett av de roligaste och viktigaste jobben man kan ha i sjukvårdssverige just nu. Vi på Karolinska genomför 1,3 miljoner patientbesök varje år. Vi har ansvar för att vara Sveriges mest högspecialiserade sjukhus och vi öppnade förra året Sveriges första intensivakut. Vi har också en stor del av ansvaret för klinisk forskning och utbildning ihop med Karolinska Institutet. Samtidigt har vi precis som alla andra sjukvårdsaktörer stora utmaningar med ekonomi och bemanning.

Vi på Karolinska är måna om att jobba tätt tillsammans med våra kollegor inom såväl Stockholmsregionen, som nationellt och internationellt, särskilt naturligtvis med andra universitetssjukhus. Vi har tillsammans ett uppdrag att utveckla sjukvården så att våra medborgare får den absolut bästa vård som kan åstadkommas. Detta är oerhört inspirerande att vara en del av.

Jag är i grunden specialist i ortopedisk kirurgi och medicine doktor. Före det att jag kom till Karolinska Universitetssjukhuset arbetade jag som vd för GHP Stockholm Spine Center, GHP Spine Center Göteborg samt som medicinskt ansvarig för koncernen GHP Speciality Care. Mellan 2008 och 2013 var jag chef för Islands Universitetssjukhus Landspitali Haskolasjukrahus, och före det hade jag arbetat och forskat inom ortopedi och ryggkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Mellan 2009 och 2018 var jag klinisk professor i ortopedi på Islands Universitet.

 

Göran Bergström (Professor) är chef för den kliniska kardiometabola forskningsgruppen vid Wallenberglaboratoriet, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och överläkare i Klinisk Fysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hans forskargrupp har målsättning att förbättra prediktion av framtida hjärt-kärlsjukdom.

Göran är ordförande i nationella styrgruppen för SCAPIS (Swedish CArdioPulmonary bioImage Study) som har rekryterat och noggrant undersökt hjärt-kärl och lungor på 30 000 personer i åldrarna 50-64 år vid sex svenska universitetssjukhus (www.scapis.org). Det långsiktiga målet med SCAPIS är att minska sjukdom och död orsakat av hjärt-, kärl- och lungsjukdom.

 

 

Eric Wahlberg är sjukhusdirektör för Akademiska sjukhuset sedan 2018. Han har lång erfarenhet från ledaruppdrag inom såväl offentlig som privat vård och är även adjungerad professor vid Linköpings universitet. Eric Wahlberg är specialistläkare i kirurgi sedan 1994 och lade samma år fram sin doktorsavhandling vid Karolinska institutet. Han fortsatte därefter att forska och blev senare överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Därefter har han bland annat varit chef för sektionen för kärlkirurgi på Akademiska sjukhuset, centrumchef vid Universitetssjukhuset i Linköping och affärsområdeschef inom Praktikertjänst. Han har även arbetat inom läkemedelsindustrin hos Novartis.

Helena von Knorring är enhetschef på Analysavdelningen vid Socialstyrelsen. Hon ledde regeringsuppdraget om utvärdering av universitetssjukvården vid de landsting som omfattas av ALF-avtalet. I uppdraget ingick även att ta fram miniminivåer för vad universitetssjukvården bör uppnå. Tidigare har hon bl.a. lett regeringsuppdrag om att följa upp och göra en samlad bedömning av etableringen av regionala cancercentrum. Hon har också erfarenhet från många år på regeringskansliet, främst Socialdepartementet, bl.a. med myndighetsstyrning, jämlik vård och hälsa.
 

Johan D Söderholm är dekan för Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet sedan 2012. Han är professor i kirurgi och överläkare vid Universitetssjukhuset Linköping, Region Östergötland, där han också ingår i Hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp. Han är ledamot av nationella styrgruppen för ALF-avtalet och i Vetenskapsrådets kommitté för kliniska studier, samt nytillträdd ledamot av Svenska Läkaresällskapets nämnd. Han är kolorektalkirurg och bedriver forskning kring patogenesen vid inflammatorisk tarmsjukdom.

 

Visa Honkanen MD, PhD, Chief Digital Officer, is responsible on the digital disruption and lean turn-around at the Helsinki University Hospital.  His work focuses on digitalization, ehealth, and artificial intelligence development for the clinical use. His research interest has been in clinical studies and experimental statistics. For his work on the ehealth, he received the Finnish healthcare influencer of the year award in 2016.

Visa Honkanen has background in pediatrics and pediatric rheumatology. He did his pediatric rheumatology training at the Hospital for Sick Children, in Toronto, Canada. He still teaches and practices pediatric rheumatology.

 

Mats Bojestig, Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Jönköpings län. Ordförande för styrgruppen för Nationell kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. 

 

Martin Svensson, Co-Director operations, AI Innovation of Sweden 
Martin is Co-Director of AI Innovation of Sweden, a national centre for applied AI research and innovation. He is a business and innovation professional with extensive experience of international business in several sectors, including automotive, telecom, IT and biotech. He has dedicated over 10 years to growth companies, typically addressing large corporations. 

 

Lena Lindgren Schelin, generaldirektör på Datainspektionen,
och Katarina Tullstedt berättar om myndighetens uppdrag och ger sin syn på hur digitaliseringens möjligheter ska kunna tas tillvara och hanteringen av vårddata ske på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. 

 

Brita Winsa Hälso- och sjukvårdsdirektör- Region Västerbotten
Med dr, PhD - Specialist i intermedicin och endokrinologi.
Tidigare divisionschef och chefsläkare på Akademiska sjukhuset, i Region Skåne och i Region Norrbotten

 

Jonas Claesson, Örebro
Hälso- och sjukvårdsdirektör inom Region Örebro län sedan den 1 november. Bakgrund som biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, verksamhetsområdeschef och verksamhetschef i region Västerbotten. Är specialistläkare i anestesiologi och klinisk farmalogi, och har disputerat inom intensivvård.

 

Eva Tiensuu Janson är professor i medicin och dekan vid medicinska fakulteten, Uppsala universitet sedan 2014 samt verksam som överläkare vid VO Blod- och Tumörsjukdomar, onkologisk endokrinologi, Akademiska sjukhuset, Uppsala. Innan hon blev dekan var hon prefekt för institutionen för medicinska vetenskaper under 5 år. Hon är bland annat ordförande för det nationella vårdprogrammet och kvalitetsregistret för gastrointestinala och pankreatiska neuroendokrina tumörer (GEP-NET), och sitter med i styrelsen för ENETS (European Neuroendocrine Tumor Society). På nationell nivå sitter hon med i styrgrupperna för BIS och GMS, samt sedan 2019 i den nationella ALF-styrgruppen. Hon har tidigare verkat som suppleant i den centrala etikprövningsnämnden och varit ordförande för läkarprogrammet i Uppsala.

 

Peter Naredi är professor och överläkare i kirurgi vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Idag är han prefekt och sitter med i en av SU:s områdesledningar. Både under åren i Umeå och nu i Göteborg har han engagerat sig i hur akademi och sjukvård ska utvecklas tillsammans för att uppnå bästa vård och hög vetenskaplig kvalitet. Genom åren har Peter haft ett engagemang i flera europeiska föreningar och han har varit president i European cancer organisation (ECCO) och European society for surgical oncology (ESSO). Idag är han involverad i flera initiativ för jämlik vård i hela Europa.