Program: Vad krävs för att bli en superkommun?

8.30 - 9.30 Registrering och fika

9.30 - 9.40 Dagens moderator Cecilia Granestrand, journalist på Dagens Samhälle, inleder.

9.40 - 10.30 Så blev vi superkommuner!
Vinnare 2019 berättar varför just de är attraktiva och har lyckats med ekonomin, näringslivsklimatet, skolan och omsorgen. Jonas Bergman (M), ordförande i Halmstads kommunstyrelse samt Stockholms biträdande stadsdirektör Gillis Hammar medverkar.

10.30 - 11.00 Hur påverkar det politiska ledarskapet kommunens ekonomi?
Stig Henriksson är vänsterpartisten som styrde upp ekonomin i Fagersta och sänkte skatten fem gånger. Michaela Fletcher är moderat kommunstyrelseordförande i Österåker, som sänkt skatten till den lägsta i Sverige och ändå tillgodoser ökade behov av välfärdstjänster. Hur ser de på kommunpolitikers makt och möjligheter?

11.00 - 11.30 Bygga billigt för ungdomar- så går det till.
Hör Skövdebostäders marknadschef Lina Eklund Svensson berätta hur bolaget lyckats bygga små, klimatsmarta lägenheter med låg hyra, utan att göra avkall på kvalitet. Samt hur ett socialt och miljömässigt hållbart bostadsområde skapats – det unika och prisbelönta Aspö Eko-logi.

11.30 - 12.15 Lunch

12.15 - 13.00 Vad krävs idag av en offentlig ledare?
Hur navigerar man bland krav och förväntningar? Kommundirektören Malin Aronsson i Gislaved har rensat bland alla oprioriterade mål så att medarbetarna i kommunen nu vet vad som förväntas av dem. Med starkt driv och stort personligt engagemang skapar hon tydlighet och delaktighet. 2018 utsågs hon till Årets offentliga ledare. Möt också 2019 års offentliga ledare, Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen. I sin roll har hon lyckats åstadkomma större värden, samtidigt som hållbarhet och omsorg om varje medarbetare varit i ständigt fokus.

13.00 - 13.15 Hur ser vi själva på ledarskap? Diskussion runt borden.

13.15 - 14.00 Leda skolan mot bättre resultat – vad måste chefer och politiker göra då?
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson betonar alltid ledarskapets betydelse. Hur anser han att skolan bör styras? Och hur ska chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamn, Lina Axelsson Kihlblom, lyfta skolresultaten?

14.00 - 14.30 Fikapaus

14.30 – 15.15 Hur lyckas din kommun med en medborgardriven verksamhetsutveckling.
Hur tar kommuner bäst till vara medborgarnas synpunkter? Vad krävs för att våga förändra sina processer utifrån invånarnas upplevelser? Det berättar Patric Klaremo, tidigare chef för Örebro kommuns kontaktcenter, nu på konsultföretaget Millwater, som är specialiserat på etablering och utveckling av kommunal medborgarservice.

15.15  - 15.45 Så skapar Lerum en ny turistattraktion.
Varje år förvandlar kommuninvånare i Lerum med hjälp av kända trädgårdsexperter en outnyttjad plats till en prunkande trädgård. Kommunens projektledare Mattias Christenson berättar hur medborgare engageras i arbetet med att göra Lerum till en ledande miljökommun och hur det på köpet lockar turister.

15.45 – 16.00 Hur gör vi något helt nytt i vår kommun? Diskussion runt borden.

16.00 - 16.30 Avrundning